Praksa za studente iz dijaspore

Srpskim studentima iz inostranstva omogućena je letnja praksa u ministarstvima Vlade Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

14:44

Default images

Umesto na moru ili u letnjim kampovima, nekoliko desetina srpskih studenata sa prestižnih svetskih univerziteta, mesec dana će volontirati u srpskim ministarstvima, u okviru projekta "Upoznaj državu Srbiju".

Neki su iz Srbije otišli kao sasvim mali, a neki su se i rodili u inostranstvu. Bilo da su iz Melburna, Pariza, Toronta ili Njujorka, želja studenata iz dijaspore je ista - da što bolje upoznaju svoju matičnu zemlju.

Kada je reč o zapošljavanju mladih ljudi, situacija, kažu, nije bajna ni u drugim zemljama, i od toga će u velikoj meri zavisiti to gde će graditi dalju karijeru.

"Jako mi je interesantno biti tu, baš da vidim kako se radi i na javnom polju ako tako mogu da kažem, zato što mnogo sam čula na primer kad sam slušala srpski radio u Australiji dosta sam čula o tome, a nisam imala priliku da imam iskustvo", kaže Slađana Subotić iz Melburna.

"Ja sam uvek to sanjala kad sam bila mala, a sada što se više vraćam to više hoću posle ovde da se vratim, jer je ovde stvarno mnogo bolje nego što sam mislila da će da bude", kaže Branka Petrović iz Kanade.

"Svaki put kada se predstavi jedna prilika da dođem ovde, onda to iskoristim, ali ekonomska situacija je još teža u Srbiji nego u zapadnoj Evropi, tako da do sada još ne vidim gde bih ovde mogao da radim", kaže Igor iz Francuske.

Srbija, prema rečima ministra za dijasporu Srđana Srećkovića, računa na mlade ljude, kao i na to da bi veliki broj njih posle studija mogao da se vrati u zemlju.

“Ljudski resursi i ljudski kapital su najveće bogatstvo ove zemlje i zato je važno da država Srbija svakog dana šalje poruku svim našim mladim ljudima, bez obzira da li su u zemlji ili inostranstvu da budućnost Srbije zapravo zavisi od njih”, kaže Srećković.

“Oni su ti koji treba da grade jedno moderno, civilizovano, demokratsko društvo koje se privredno i ekonomski razvija, a mi koji smo danas u prilici da kreiramo državnu politiku moramo svakodnevno da im šaljemo poruku da se Srbija menja, da se menja nabolje", navodi on.

Nakon mesec dana studenti iz dijaspore predaće premijeru Mirku Cvetkoviću dokument u kome će izneti svoja zapažanja i konkretne ideje kako da se unapredi državna uprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: