Smenjen direktor Britiš petroleuma

Britanska naftna kompanija BP saopštila je da će izvršnog direktora kompanije Tonija Hejvorda od 1. oktobra zameniti Amerikanac Robert Dadli.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

09:32

Default images

BP je navela da je odluka o odlasku Hejvorda (53) doneta sporazumno.

Hejvord se našao na udaru kritika u SAD zbog načina na koji je reagovao posle nesreće na platformi Britiš petroleuma u Meksičkom zalivu 20. aprila i isticanja nafte iz oštećene bušotine koja je izazvala ekološku katastrofu u tom delu SAD.

Kompanija je navela da će Hejvord dobiti mesto u upravnom odboru zajedničke kompanije u Rusiji TNK-BP, i da će mu isplatiti, umesto jednogodišnjeg otkaznog roka na koji po ugovoru ima pravo, godišnju platu od 1,6 miliona dolara.

"Upravni odbor BP-a žali što gubi izvršnog direktora" čijim su se uspesima tokom posle tri godine zasluženo divili, navodi se u saopštenju kompanije.

Dadli (54) će biti prvi direktor BP-a koji nije Britanac, i njegovo imenovanje na čelo grupe ima za cilj da smiri Amerikance, tumači agencija Frans pres.

BP je saopštio da je izdvojio 32,2 milijardi dolara za troškove saniranja naftne mrlje u Meksičkom zalivu, i da će u narednih 18 meseci prodati imovinu u vrednosti od 30 milijardi dolara da bi pokrio te troškove.

Zbog cene sanacije štete, BP je u drugom kvartalu ove godine imao gubitak od 17 milijardi dolara.

Dadli je u kratkoj izjavi ispred sedišta BP-a u Londonu rekao da je njegov prioritet da se zatvori oštećena bušotina iz koje ističe nafta i da će se posvetiti učvršćivanju odnosa sa ljudima u Meksičkom zalivu i u Vašingtonu.

U saopštenju kompanije se navodi da je ona i dalje jaka firma, sa izvrsnim ljudima koja ima važnu ulogu u međunarodnom energetskom sektoru, ali da havarija u meksičkom zalivu za nju predstavlja prekretnicu, posle koje kompanija mora da bude drugačija, sa svežim rukovodstvom, čvrstom upravom i angažovanim upravnim odborom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: