Protesti u Sarajevu zbog zara

Pedesetak ljudi protestovalo je oko pola sata u Sarajevu protiv predloga zakona o zabrani nošenja odeće koja onemogućava identifikaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2010.

15:10

Default images

Taj predlog zakona u skupštinsku proceduru BiH uputio je Savez nezavisnih socijaldemokrata. Većina žena na skupu je bila potpuno prekrivena.

Okupljeni su nosili zelenu zastavu sa polumesecom i zvezdom kao i transparente poput "Borba protiv zara je borba protiv naše tradicije", "Ne uskraćujte nam naše pravo" i "Parlamentarci, imate vi i važnijih pitanja od izbora garderobe".

Predstavnica "Udruženja za ljudska prava - ravnopravnost polova", koje je u fazi formiranja, Nađa Dizdarević pročitala je pismo u kome poziva parlamentarce da ne usvoji predloženi zakon o zabrani nošenja odeće koja onemogućava identifikaciju.

Pismo će biti upućeno i parlamentarcima BiH, koji treba da se izjasne o pomenutom zakonu.

"Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, neće biti poštovan i doneće velike posledice. Mi nemamo nameru da skinemo nikabe, a nemamo novca da plaćamo predviđene visoke kazne. Molimo vas da nas ne prisiljavate da kršimo zakone", kaže se u pismu, u kome se tvrdi da je predlaganje ovakvog zakona poziv na fašizam.

Na dnevnom redu predstojeće sednice Zajedničke komisije za ljudska prava, prava deteta, mlade, imigraciju, izbeglice, azil i etiku je i razmatranje predloga zakona o zabrani nošenja odeće koja onemogućava identifikaciju.

Predlagač zakona poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Drago Kalabić ističe da ovakve zakone trenutno donose i parlamenti evropskih zemalja, te da svetska borba protiv terorizma podrazumeva i nove metode i nove mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: