Belfast: Povređeno 27 policajaca

U sukobu irske katoličke omladine sa policijom, uoči parade pripadnika probritanskog Narandžastog reda, u Belfastu je povređeno 27 policajaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

13:07

Default images

Policija je precizirala da niko nije teško ranjen u neredima protekle noći i sukobima sa oko 200 mladih, koji su izbili u dva irska distrikta u Belfastu.

Mladi su bacali kamenice, "molotovljeve koktele" i druge predmete na policajce, navedeno je u saopštenju.

Tri policajca su ranjena iz vatrenog oružja, ali su nosili šlemove i pancire pa nisu zadobili teške povrede, dok je nekoliko vozila ukradeno i zapaljeno.

Nekoliko sati kasnije više od 30.000 članova i pristalica Narandžastog reda započeli su paradu na državni praznik kojim se obeležava uspomena na 12. jul 1690. godine, kada je, protestant, kralj Vilijam Oranski pobedio irskog katoličkog suparnika za britanski presto, Džejmsa II.

Parade kojima učesnici obeležavaju pobedu protestanata nad katolicima u 17. veku, svake godine izazivaju zategnutost u odnosima sa katoličkom manjinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: