Izgradnja bez znanja vlasnika kuća

Na zemljištu na kom se nalazi preko 50 domaćinstava, pored starog batajničkog druma, planirana je izgradnja industrijske zone i to bez znanja vlasnika kuća.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

11:47

Default images

Kuće su u privatnom vlasništvu, ali su pojedine izgrađene na zemljištu koje pripada PIK-u Zemun.

Vlasnicima je rečeno da bi sada za izmenu plana trebalo da plate čak oko 25 hiljada evra. Gradski Zavod za urbanizam nudi besplatno rešenje problema.

Vlasnici 53 kuće pored starog batajničkog druma tvrde da je planom detaljne regulacije donetim pre pet godina, bez njihovog znanja odlučeno da na mestu na kom se nalaze njihova domaćinstva bude izgrađena industrijska zona. Zanimljivo je da Generalni urbanistički plan ovde predviđa naselje, tj. stambenu, a ne industrijsku zonu.

Dok građani nisu znali da je u planu proširenje industrijske zone i to na potezu na kom se već nalaze njihove kuće, PIK Zemun je za potrebe novog detaljnog plana, 2005. sačinio izveštaj u kom se kaže da je u pitanju neuslovno i nehigijensko naselje.

Kuće su uknjižene u zemljišne knjige još 1955, a otkupljivane početkom devedesetih godina. Iz potpuno nejasnih razloga, 2000. godine, na zahtev PIK-a Zemun one su obrisane iz evidencije zemno-knjižnog suda. Vlasnici su 2003. bili prinuđeni da ponovo knjiže svoje kuće. Oni kažu da je postojala očigledna namera da to naselje bude porušeno, a zemlja bude prodata u svrhu proširenja industrijske zone koja se nalazi u blizini.

Po dolasku novih gradskih vlasti, vlasnicima kuća je u gradskom sekretarijatu za urbanizam rečeno da je promena plana detaljne regulacije moguća, ali bi izradu novog plana trebalo da plate oni. Taj novi plan bi na ovom potezu opet trebalo da predvidi, već postojeću stambenu zonu.

U beogradskom Zavodu za urbanizam ponudili su spasonosno rešenje. Tamo nam je rečeno da vlasnici kuća promenu namene zemljišta neće morati da plate, ukoliko im se pismeno budu obratili za pomoć, s obzirom na činjenicu da je u toku izrada novog generalnog plana regulacije koji ovaj zemljišni potez može da definiše kao stambenu zonu.

Stanovnici ovog naselja više ne bi trebalo da strahuju od toga da će im kuće biti porušene. Ipak, nejasno je kako je bilo moguće da iste te kuće budu uknjižene, pa brisane iz evidencije, da proširenje privredne zone bude planirano na mestu na kom se već nalaze kuće i to bez znanja njihovih vlasnika, a da za sve ove sporne poteze i odluke ne odgovara niko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: