Simović otkriva pozadinu ubistva?

Specijalno tužilaštvo se nada da bi Miloš Simović mogao da rasvetli političku pozadinu atentata na premijera Zorana Đinđića, piše "Politika".

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

09:51

Default images

"Simović je jedina osoba, pored Milorada Ulemeka Legije, koja bi to mogla da zna", rečeno je za "Politiku" u dobro obaveštenim izvorima.

U situaciji kada je suočen sa praktično doživotnim zatvorom, napominje izvor beogradskog lista, on će bez sumnje probati da skupo proda svoju kožu.

Ukoliko bude svedočio o političkoj pozadini atentata i o nerešenim zločinima klana, kazna mu može biti smanjena i na 20 godina, navodi sagovornik "Politike".

Prema saznanjima beogradskog lista, indicije o političkoj pozadini ubistva Đinđića, kao i o konkretnim ličnostima koje nisu u tom kontekstu pominjane na suđenju, već postoje, ali se ne mogu dokazati bez svedoka saradnika.

Istražitelji imaju saznanja da su izvesni političari iz tadašnje vlasti, strani državljani i jedna osoba iz crkve znali za pripremu atentata i pružali podršku da se premijer Đinđić ukloni, piše "Politika".

Simović je, kako se smatra, čovek koji bi bio idealan da o tome svedoči, jer je bio najbliži vođi klana Dušanu Spasojeviću i Miloradu Ulemeku Legiji i bio je upoznat sa svim njihovim kontaktima.

Kako saznaje "Politika", policija će ga, uz dozvolu suda, saslušavati o tome, kao i o drugim nerešenim zločinima.

"Simovićev iskaz ne može da utiče na činjenice koje su utvrđene pravnosnažnim presudama. On može samo da govori o novim događajima i novim ljudima. Ako to bude želeo, on će moći da dobije status svedoka saradnika", rekao je sagovornik "Politike".

Upitan da li bi samo reči Simovića bile dovoljne da na optuženičku klupu bude izveden neki političar za podstrekavanje na ubistvo premijera, isti izvor tvrdi da bi, u slučaju da on pet puta za godinu dana prođe poligraf sa takvom pričom, "to bio dokaz koji bi se mogao izneti pred sud".

"Malo je verovatno da postoje drugi dokazi koji bi takve ljude mogli da povežu sa atentatom”, objašnjavaju izvori "Politike", ocenjujući da je Simović kriminalac najvećeg potencijala koji je ikada pao u ruke policiji.

U međuvremenu, Simoviću će se, po svoj prilici, suditi ponovo zbog ubistva premijera i zbog zločina zemunskog klana, gde je osuđen na 30, odnosno 40 godina zatvora, najavljuje "Politika".

Ukoliko bude tražio, njemu se po zakonu mora omogućiti da se kroz novi postupak upozna sa dokazima koji postoje protiv njega.

Oba suđenja bi, prema očekivanjima sagovornika "Politike", mogla da počnu krajem godine.

Simoviću će tokom leta biti ostavljen rok da razmisli o tome da li želi da otkrije svoje tajne, zaključuje "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: