Na Dunavu vanredna odbrana

Na Dunavu kod Bezdana očekuje se poplavni talas. Nadležni kažu da se ne očekuju veći problemi, ali naselja u nebranjenim zonama biće gotovo sigurno poplavljena.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

16:05

Default images

Naselje Kamenjar kraj Novog Sada sada već tradicionalno postaje Venecija.

Za Zorana Jovičina, poplave nisu nikakva novina. Već dvanaestu godinu svoje životne potrepštine preselio je na sprat više, a prevozno sredstvo do kuće mu je najčešće čamac.

"Nekad i gazim, nekad čamcem, nekad plivam, kako kad. Prirodno je da voda dođe i ode. Eto ja sam sve stvari premestio gore, pune su sobe, krcate. Posle se sve to osuši i vrati i to je tako“, kaže on.

Od ukupno 1.460 km odbrambene linije u Vojvodini je u odbrani trenutno više od 960 km nasipa. Ipak, veliki je problem sa nebranjenim zonama kao što je naselje Kamenjar.

To međutim ne plaši njegove stanovnike, jer se već uveliko pripremaju za odbranu od talasa koji nadolazi iz Mađarske.

"Mislim da smo u stanju da ga primimo, da ćemo to održati. Za to se borimo, prikupili smo sredstva, nema porodice koja nije učestvovala, prema svojim mogućnostima, razume se“, navodi Milovan Poček.

Prema najnovijim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dunav će kod Bezdana, usled nadolazećeg talasa iz Mađarske, u subotu dostići svoj maksimum od 710 cm, a kod Novog Sada se očekuje u ponedeljak, kada će biti oko 650 cm.

"Obzirom da smo podigli celu levu obalu Dunava, proglašena je redovna odbrana, a ubrzo će u zoni Bezdana biti i vanredna, tako da se nadamo da ćemo i taj talas uspeti da poguramo, bez obzira na to što je on visok i što nije bilo dovoljno sredstava za održavanje nasipa“, objašnjava tehnički direktor Voda Vojvodine Aleksandar Nikolić.

Od ponedeljka se najavljuju ponovne padavine, a ukoliko budu obilnije mogu se očekivati veći problemi. U tom slučaju najverovatnije neće izdržati ni nasip koji trenutno grade stanovnici Kamenjara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: