Snimatelj doputovao u Beograd

Snimatelj iz Srbije Srđan Stojiljković, koga su Izraelci zarobili u humanitarnom konvoju za Gazu, stigao je u Beograd.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.06.2010.

22:45

Default images

Stojiljkovića su na aerodromu dočekali otac Slobodan i sestra Sonja, a reč kojom je opisao kako se sada oseća bila je - olakšanje.

On je radio na dokumentarnom filmu Pokreta za oslobođenje Gaze. Posle hapšenja je bio u zatvoru "Ela" kraj Berševe, jednom od najbolje čuvanih u Izraelu. Stojiljković kaže da ne veruje da će učestvovati u novim konvojima koji bi uskoro trebalo da krenu ka pojasu Gaze.

Za napad izraelskih komandosa, Stojiljković kaže da je "sve počelo kao izlet na Mediteranu".

"Naravno, uvek prvo misliš šta će da bude sa tobom, pa sa svima ostalima. Najveća jeza je bila tokom napada, to je bio više šok", kaže snimatelj.

"Sve se desilo na blic... Nestvarno.. Prvo su došli čamci, pa helikopteri, u međuvremenu je počelo ozbiljno da se puca i da donose ranjene. Među ranjenima je bilo i poginulih", objašnjava Srđan Stojiljković svoje iskustvo sa zarobljenog broda.

"Tretman u zatvoru nije bio prijatan i isti za sve. Novinare, žene i starije ljude su tretirali blaže, dok su oni malo sumnjičaviji i ekstremniji dobijali packe i bili izloženi ruglu od momenta kada smo došli u garnizon do odlaska na aerodrom", rekao je Stojiljković.

Stojiljković je bio pritvoren na jugu Izraela zajedno s drugim stranim državljanima zadržanim posle napada izraelske mornarice na humanitarni konvoj brodova, koji su nosili pomoć Palestincima u Gazu.

Prilikom napada izraelskih komandosa poginulo je najmanje devet osoba na brodu, 30 ljudi je povređeno, dok je više aktivista privedeno.

Stojiljković je bio u zatvoru "Ela" kraj Berševe, u pustinji Negev, jednom od najbolje čuvanih u Izraelu, a kamermana je, dok je bio u pritvoru, posetio otpravnik poslova ambasade Srbije Milutin Stanojević.

Srđan Stojiljković je slobodni snimatelj, srpski držvljanin koji poslednjih godina radi u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: