Vlada razmatra zakon o NBS-u

U Vladu Srbije stigao predlog izmena Zakona o NBS. Predsednica parlamenta očekuje izbor guvernera na leto, po novom zakonu.

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

19:22

Default images

U Vladu je stigao predlog izmena Zakona o Narodnoj banci i sada se čeka da li će kabinet Mirka Cvetkovića imati neke primedbe ili će ga bez izmena vratiti poslanicima na usvajanje, saznaje B92.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović očekuje brzo usvajanje Zakona i izbor guvernera na leto, a analitičari upozoravaju da je propuštena prilika da se Centralnoj banci omogući još veća nezavisnost.

Dva meseca posle ostavke još aktuelnog guvernera Radovana Jelašića, u Skupštinu a zatim i u Vladu, stigao je predlog izmena zakona o Narodnoj banci ispisan na oko 90 stranica.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da je suštinska promena u jačanju nezavisnosti Centralne banke.

“Vlada bi mogla, ako ne bude imala krupne sugestije, da pošalje Skupštini predlog o vanrednom zasedanju i proceduralno ne bi morali poslanici to da čine. Ja očekujem da donesemo novi zakon i po novom zakonu izaberemo guvernera u letnjim mesecima”, očekuje predsednica parlamenta.

Prema predloženom tekstu, kandidata za guvernera predlaže predsednik Srbije, a bira ga Skupština.

Dosadašnje nadležnosti Monetarnog odbora preuzima Izvršni odbor Narodne banke koji će, umesto guvernera, nadgledati rad banaka.

Bivši predsednik Saveta Narodne banke Pavle Petrović kaže da je bolje rešenje bilo da se, po uzoru na svetske standarde, osnuje nezavisani monetarni savet.

“U Monetarnom savetu guverner bi bio prvi među jednakima i tako bi se obezbedila nezavisnost jer bi Narodnu banku branio ne samo guverner, već i Monetarni savet koji je izabaran od parlamenta i gde je većina van NBS, ali to nažalost nije učinjeno”, kaže Petrović.

Proceduru donošenja novog zakona, ali iz drugih razloga, kritikuje i opozicija. Oni pitaju što se, iako su izmene koje se nude već poznate javnosti, toliko čekalo da zakon dođe do Skupštine.

Sa druge strane, Pavle Petrović smatra da je to što je premijer predložio kandidata za guvernera bio opravdan potez, jer su se time, kako kaže, predupredile licitacije s imenima i politikom Centralne banke.

Kandidat za guvernera, prema najavi Mirka Cvetkovića, biće Dejan Šoškić, sadašnji predsednik Saveta Centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: