U ZG deveta Povorka ponosa, BG čeka

Dok u Srbiji deset godina vlasti ne uspevaju da obezbede organizaciju Povorke ponosa LGBT zajednice, u Hrvatskoj će se 19. juna održati - deveta po redu.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

12:09

Default images

Marko Jurčić, jedan od organizatora, navodi da sa obzirom na činjenicu da se Povorka kontinuirano održava već skoro deceniju, ne očekuje bilo kakve negativne reakcije.

Jurčić navodi da hrvatski LGBT aktivisti dobijaju kontinuiranu podršku od političkih partija, što deklarativnu što konkretnu.

"Dan pre Prajda, organizujemo veliki okrugli sto pod nazivom ’Od institucionalne homofobije, do zajedničke borbe za LGBT prava’. Međutim, saradnja sa predstavnicima vlasti se u ovih devet godina mukotrpno gradila, a pravi test će svakako biti i ovaj okrugli sto“, kazao je on.

Zbog ustavnih promena u okviru priprema za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, Socijaldemokratska partija Hrvatske je predložila i član o zaštiti seksualne orijentacije, što je izazvalo velike polemike u hrvatskom društvu.

"Ono što se sada odvija u toj javnoj raspravi, koja je na žalost otišla u smeru u koji nije trebala, jeste diskusija da li će Ustav Republike Hrvatske u svom članu 14 uvrstiti i seksualnu orijentaciju. Ono što možemo zaključiti iz cele priče je da smo još uvek daleko od nekog smirenog razgovora, još uvek je to neka borba, a sa druge strane, dok god je Zagreb Prajd okružen velikim snagama policije, dokle god postoji mogućnost napada i fizičkog obračuna, imamo jasniju sliku o realnom stanju u kojem je gej zajednica u Hrvatskoj", kaže Jurčić za B92.
Zastave na Trgu bana Jelaèiæa na dan Prajda (B92)
Ovogodišnja Povorka ponosa u Zagrebu, pod sloganom "Hrvatska može to progutati", biće održana 19. juna u Zagrebu, saopštio je juče Organizacioni odbor Zagreb Prajda 2010. U saopštenju se navodi da je tema ovogodišnje povorke sloboda seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi, a manifestacija će početi na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

"Ove godine planiramo nametnuti temu koju smo odlagali neko vreme, a to je sama naša seksualnost. Program Prajda će se odvijati od početka juna, a kulminiraće 19. juna kada će se Povorka prošetati užim centrom Zagreba", rekao je Jurčić.

Kako saznaje B92, i ove godine će brojni LGBT aktivisti iz Srbije krenuti put Zagreba, kako zbog podrške toj zajednici u Hrvatskoj, tako i zbog razmene iskustava oko organizacije Povorke ponosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: