Požega: Nije bio tornado, već oluja

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu navode da Požegu juče nije pogodio tornado, već da je u pitanju bio jak vetar, brzine 21 meatr u sekundi.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 16.05.2010.

14:06

Default images

Ova jaka oluja trajala je oko pola sata, što je znatno duže nego što inače traje tornado.

Kod nas se inače dešavaju takozvane trombe, koje liče na tornado, ali su mnogo manje i slabijeg su intenziteta. Ovakva tromba dogodila se 12. maja u okolini Sombora.

Ovakva pojava, inače vrlo retka u Srbiji, kako ocenjuju stručnjaci, nije posledica klimatskih promena, već posledica jako nestabilne atmosfere, pri relativno visokim temperaturama, a na njeno formiranje utiču i neki nepoznati faktori, kaže Časlav Stanojević i Republičkog hidrometerološkog zavoda.

“To su termodinamički uslovi bili takvi da je okolo bilo olujnog nevremena i termodinamički su bili uslovi da se spoji nebo sa zemljom i napravi ta surla koja je trajala oko 10 minita, sa perifernim brzinama blizu 30 i više metara u sekundu, to jest 100 kilometara sat. Bliža okolina zaista nije doživela ništa”, objašnjava on.

“Tromba ili tornado ili bilo koji događaj takve vrste praktično je nemoguć događaj u gradu, takve atmosferske pojave se javljaju na praznom prostoru, bez velikih čak i šumskih delova”, dodaje on.

Predsednik opštine Požega Milovan Mićović izjavio je da se materijalana šteta prouzrokovana olujnim vetrom procenjuje na oko 15 miliona dinara.

"Olujni vetar pričinio je velike štete i na poljoprivrednim imanjima, gde su uništeni plastenici, dok su u voćnjacima stradala mnogobrojna stabla", rekao je predsednik opštine.

Olujno nevreme koje je zahvatilo veći deo te opštine odnelo je deo limenog krova sa Doma zdravlja, kao i crep sa dvadesetak kuća u požeškim selima Gorobilje, Milićevom Selu, Prilipcu i Vranjanima.

On je potvrdio da je angažovanjem privatne firme još u toku noći saniran krov na zgradi Doma zdravlja, čime je privremeno spasena od propadanja imovina te ustanove, dok će se sutra pristupiti trajnijem rešenju.

Predsednik opštine Požega najavio je za naredne dane i pomoć seoskim domaćinstvima koja su u olujnom nevremenu pretrpela štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: