Simeon podneo žalbu Ustavnom sudu

Arhimandrit Simeon podneo je Ustavnom sudu Srbije žalbu zbog, kako kaže, višemesečne kampanje protiv njega i episkopa Artemija.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

17:06

Default images

Arhimandrit Simeon, protiv koga je nedavno podneta krivična prijava zbog finansijskih zloupotreba, podneo je žalbu Ustavnom sudu zbog "povrede i grubog narušavanja" zagarantovanih sloboda i prava tokom, kako se navodi, višemečne "kampanje" članova Sinoda Srpske pravoslavne crkve protiv njega i episkopa Artemija, saopštio je manastir Crna reka.

"U temelje ove kampanje položena je krivična prijava koja vrvi od neistina i kleveta, potpisana od strane mitropolita Amfilohija, i koja je zatim pokrenula lavinu brutalnosti", piše u saopštenju tog manastira.

Navodi se da je cilj te kampanje diskreditovanje dostojanstva i ugleda koje je arhimandrit Simeon stekao uz episkopa Artemija svojim antiekumenističkim stavovima, suprotstavljenim Svetom arhijerejskom Sinodu SPC koji, kako piše u saopštenju, uživa podršku političke oligarhije u Srbiji.

"Toj oligarhiji (arhimandrit Simeon i vladika Artemije) suprotstavili su se svojim nepokolobljivim stavom da Kosovo i Metohija moraju ostati sastavni deo Srbije saglasno Ustavu Srbije", piše u saopštenju manastira.

Navodi se da Euleks, na koji je pristala Vlada Srbije, u svojstvu misije EU ima nedvosmislen mandat da sprovede plan Martija Ahtisarija, koji je Skupština Srbije ranije odbacila kao protivustavan.

"Svaka javna ličnost koja se, izražavajući svoje mišljenje, suprotstavlja takvoj politici postaje meta napada svih vrsta. Da ovakav zaključak nije bez osnova svedoči i protivkanonsko postupanje Sinoda protiv episkopa raško-prizrenskog Artemija koje je u javnosti već više puta izobličeno", navodi se u saopštenju manastira Crna reka.

Sabor SPC trajno je početkom maja razrešio dužnosti i penzionisao episkopa raško-prizrenskog Artemija zbog, kako je tada navedeno, stanja u njegovoj eparhiji i ponašanja pojedinih njegovih bliskih saradnika.

Protiv arhimandrita Simeona, bivšeg igumana manastira Banjska i smenjenog arhijerejskog zamenika eparhije raško-prizrenske podneta je krivična prijava zbog finansijske zloupotrebe eparhijskih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: