Poslanici o Zakonu o izbeglicama

Poslanici završili razmatranje amandmana na predložene izmene i dopune Zakona o izbeglicama, kojima je predviđeno rešavanje stambenih problema izbeglica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

08:54

Default images

Poslanici rad nastavljaju pretresom amandmana na predložene izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju. U prepodnevnom delu sednice za reč su se najviše javljali poslanici SRS-a, koju su raspravu iskoristili i za kritiku državne politike u pogledu rešavanja pitanja izbeglih lica u državama iz koje su izbegli.

Radikali su protestovali što u zakonu nije navedeno da je nad Srbima u Hrvatskoj učinjen genocid i etničko čišćenje, te to tražili amandmanom, ukazujući i da Hrvatska nijedno od oduzetih prava Srbima nije vratila.

Između ostalog, poslanici SRS-a su tražili da se izbeglicama omogući zaključivanje otkupa ugovora o nepokretnosti pod uslovima koje određuje zakon.

Usvojen je amandman G17 plus koji predviđa da Komesarijat privremeni smeštaj i pomoć u ishrani izbeglicama može obezbediti organizovanjem kolektivnog smeštaja u kolektivnim centrima, ali uvažavajući u najvećoj mogućoj meri najbolje interese izbeglica koje su smeštene ili će biti smeštene u kolektivni smeštaj.

Takođe je usvojen i amandman te stranke koji kaže da se pravo na zbrinjavanje izbeglice koje obezbeđuje Komesarijat može umanjiti ili prestati.

To je predviđeno kada izbeglica ili član njegovog porodičnog domaćinstva obezbedi zaposlenje, obezbedi pomoć u zbrinjavanju preko humanitarne ili druge organizacije, ostvaruje prihode od pokretne i nepokretne imovine ili po nekom drugom osnovu i ima pravo svojine na nepokretnoj imovini kojom može obezbediti smeštaj ili mu se obezbedi smeštaj.

Usvojen je i amandman DS koji kaže da se izbeglicama koje su se opredelile za povratak da bi se nastanile u bivšoj republici SFRJ iz koje su izbegle, Srbija može pruziti pomoć i to dodelom povratničkog paketa porodicama koje se vraćaju u mesta iz kojih su izbegla ili dodelom pomoći u mehanizaciji povratničkim zadrugama koje se bave poljoprivredom i stočarstvom i čijih je više od dve trećine osnivača izeglice koje su se vratile iz Srbije.

Izmenama i dopunama tog akta predviđeno je da država u skladu sa mogućnostima rešava stambene probleme izbeglica, tako što će im na korišćenje ili u zakup na određeno vreme dati nepokretnosti u državnoj svojini ili im omogućiti njihov otkup.

Predviđeno je da država stambeno pitanje izbeglica može rešiti i dodelom sredstava za poboljšanje uslova stanovanja, kupovinom građevinskog materijala za započetu gradnju, kupovinom seoskih kuća sa okućnicama, kao i dodelom namenskih kredita ili kroz druge programe donatora.

Usvajanje predloženih izmena treba da omogući, kako Vlada Srbije očekuje, integraciju onih izbeglih koji nisu u mogućnosti ili zbog straha od progona ili diskriminacije i ne žele da se vrate na teritoriju sa koje su izbegli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: