Izaslanik SAD-a u Kirgiziji

Izaslanik SAD za centralnu i južnu Aziju Robert Blejk izjavio je u Biškeku da SAD optimistički gledaju na mere koje preduzima nova prelazna vlada u Kirgiziji.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

11:21

Default images

U prošlonedeljnim neredima u kirgiskoj prestonici Biškeku između hiljada demonstranata i snaga bezbednosti koje su pucale na demonstrante, poginule su 84 osobe.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za centralnu i južnu Aziju Robert Blejk jutros je na početku dvodnevne posete Biškeku razgovarao sa predsednicom prelazne vlade Rozom Otunbajevom a sastaće se i sa ministrima u prelaznoj vladi i predstavnicima civilnog društva.

Blejk će takođe razgovarati sa izaslanikom Evropske unije i predstavnikom Kazahstana, zemljom koja je aktuelni predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Otunbajeva je posle sastanka s američkim izaslanikom rekla da svrgnuti kirgiski predsednik Kurmanbek Bakijev zbog "prolivanja krvi" treba da odgovara pred sudom.

"Bakijev je prekoračio granice svog imuniteta prolivanjem krvi i treba da odgovara pred sudom", rekla je ona.

Bakijev je posle nereda pobegao iz glavnog grada na jug zemlje, a opozicija je osnovala prelaznu vladu. On je juče rekao da je spreman da podnese ostavku ako se njemu i njegovoj porodici osigura bezbednost.

SAD u Kirgiziji imaju vojnu bazu strateški važnu za prebacivanje trupa NATO-a u Avganistan a prelazna vlada zemlje ranije je dala uveravanja da ne namerava da ukine dozvolu za držanje ove baze.

Otunbajeva je rekla da američka vojna baza Manas nije pominjana tokom današnjih razgovora.

Istovremeno, danas je delegacija kirgijskog ministarstva finansija otputovala u Moskvu da razgovara o ruskoj humanitarnoj pomoći, prenela je ruska agencija Interfaks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: