Parlamentarci za Srbiju u EU

Francuski parlamentarci su izrazili spremnost da pomognu Srbiji kako bi što pre dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

17:58

Default images

Članovi Grupe prijateljstva Francuska-zapadni Balkan francuskog Senata, koju predvodi Žan-Pjer Mišel, razgovarali su sa delegacijama odbora srpskog parlamenta za inostrane poslove i za evropske integracije predvođene Dragoljubom Mićunovićem i Laslom Vargom.

U razgovoru je ocenjeno da Srbiju i Francusku vezuju duboke istorijske i prijateljske veze, kao i da postoji obostrana želja za unapređenjem ukupnih bilateralnih odnosa, saopšteno je iz parlamenta.

Francuski parlamentarci su istakli da je Srbija, kako se dodaje, za Francusku najvažnija zemlja u regionu i da su zainteresovani za razvoj privilegovanih odnosa.

"Izneli su uverenje da je priključenje Srbije Evropskoj uniji u interesu Srbije, ali i Francuske, kao i da su spremni da pomognu Srbiji kako bi što pre dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", piše u saopštenju.

Mićunović je rekao da su odnosi Srbije sa drugim državama u regionu mnogo bolji nego ranije i da se čine napori da oni budu još stabilniji.

Ističući da je Srbija opredeljena za miroljubivu politiku i politiku dijaloga u rešavanju kosovskog pitanja, Mićunović je rekao da je zato zatraženo mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Varga je u razgovoru s francuskim parlamentarcima rekao da Srbija očekuje pozitivan izveštaj tužioca Haškog tribunala i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU u narednom periodu.

"Pored toga, očekujemo i pozitivnu odluku Saveta ministara EU o podnetoj kandidaturi za članstvo", rekao je Varga i ukazao da bi podrška Francuske aktualizovanju te kandidature bila veoma važna za Srbiju.

Francuski parlamentarci, koji borave u Srbiji do 15. aprila, razgovarali su i sa predsednicom poslaničke Grupe prijateljstva Srbija-Francuska Natašom Vučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: