Josipović: Srbija važan partner

Predsednik Hrvatske kaže da Srbiju smatra važnim partnerom, kao i da treba raditi na "takmičenju ko će biti bolji u reformama i građenju mira".

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

21:03

Default images

U emisiji Hrvatskog radija "S predsednikom na kafi", Josipović je ocenio da nedolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na njegovu inauguraciju "nije bila najbolja poruka" već "propuštena prilika za brz dijalog"m i dodao da očekuje da će se prepreke brzo ukloniti.

On je rekao da je u srpskim medijima pročitao da se u Srbiji planira njegov i Tadićev sastanak, ali da nema konkretnog predloga.

Josipović je potvrdio da će otići na komemoraciju žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, ali ne i na komemoraciju poginulim kvislinzima u Blajburgu, rekavši da se Blajburg koristi za reviziju hrvatske istorije što je neprihvatljivo.

Predsednik Hrvatske je kazao da promenama ustava treba izmeniti jedno od najgorih izbornih zakonodavstava u Evropi koje je rezultat političkog inženjeringa.

Govoreći o glasanju hrvatske dijaspore, Josipović je rekao da se protivi 11. izbornoj jedinici jer generiše mnoge probleme i veliku netrpeljivost prema Hercegovcima o kojima se govori loše, a oni su dobri i marljivi ljudi koji se u neku ruku boje za sopstvaenu sudbinu.

On je kazao da se ne zalaže da se dijaspori odmah i u potpunosti oduzme pravo glasa, već da u ustavu treba "napraviti korekcije tog sistema kojim se uvek preferiše jedna opcija, što generiše netrpeljivost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: