Odbor: Prekinuti seču platana

Odbor Skupštine za zaštitu životne sredine zatražio je hitan sastanak sa gradonačelnikom Beograda i nadležnim službama zbog seče platana.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

17:52

Default images

Odbor je na današnjoj sednici zatražio i da se sa sečom platana prekine, dok se taj sastanak ne održi i dok predstavnici Odbora ne pregledaju kompletnu dokumentaciju.Predsednik Odbora Čedomir Jovanović rekao je da će Odbor od nadležnih zatražiti kompletan urbanistički plan i studiju o stanju stabala. Đilas pozvao predstavnike Odbora na sastanak.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd" Radovan Draškić rekao je Šumarski fakultet prvu studiju o stanju stabala platana uradio 2006. a drugu 2008. godine i da su obe pokazale da je stanje stabala loše i da je potrebna njihova zamena.

Draškić je rekao da je prvobitno bilo planirano da se sukcesivno menjaju stabala, ali se od te ideje odustalo.

On je negirao da se platani seku zbog rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra i da se i bez rekonstrukcije mora raditi zamena platana.

“Koristimo rekonstrukciju Bulevara da izvršimo zamenu stabala. Zločin bi bio da opet posle rekonstrukcije to radimo i raskopavamo”, naglasio je direktor JKP "Zelenilo Beograd".

Direktor Agencije za investicije Marko Blagojević je rekao je da je planirana rekonstrukcija Bulevara u dužini od dva ipo kilometara na potezu od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace.

On je rekao da ukupna vrednost radova iznosi 1, 8 milijardi dinara i da se rekonstrukcija finansira iz budžeta grada i iz sredstava Evropske investicione banke.

Prema rečima Blagojevića nisu tačni navodi da će premeštanjem tramvajskih baštica na sredinu biti smanjen prostor za drvored.

Profesor Šumarskog fakulteta Čedomir Marković rekao je da je pregledom platana sa zemlje i iz vazduha uočena trulež, što je kako je ocenio, posledica nepravilog i radikalnog orezivanja u drugoj polovini 90. ih godina,

"Bilo je pokušaja da se nađe srednje rešenje koje bi podrazumevalo orezivanje grana, saniranje truleži i uklanjanje i zamena loših stabala kako bi im se produžio vek za pet do 10 godina, a za to vreme praktično bi izrastao i novi drvored “, rekao je on.

Blagojević je istakao da je tehnički opravdano da se sva stabla ođednom zamene.

Predstavnici građana koji se protive seči platana Borka Pavićević i Jovan Ćirilov ocenili su da je reč o ekološkom, političkom, ali i o pitanju moći građana jednog društva.

Oni su naglasili da se protive seči svih platana ođednom i da ih ako su u lošem stanju, treba postepeno zameniti "ne šibljem“ kao što je to kako tvrde učinjeno prilikom zamene drvoreda u ulici kralja Milana.

Članovi Odbora iz redova Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ocenili da je reč o bahatosti i naglasili da seču stabala i uništavanje Boegrada treba zaustaviti.

Đilas: Primiću predstavnike Odbora

Dragan Ðilas (FoNet,arhiva)
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će u ponedeljak primiti predstavnike Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i još jednom objasniti razloge zbog kojih se moralo početi sa sečom platana u Bulevaru kralja Aleksandra.

"Sa velikim zadovoljstvom ćemo u ponedeljak primiti predstavnike skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine i sa ljudima iz Uprave i gradskih preduzeća, koja učestvuju u rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra, još jednom ćemo objasniti sve razloge zbog kojih se, a o čemu smo naravno konsultovali stručnjake, moralo ući u rekonstrukciju drvoreda u ovoj ulici", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: