Đelić:Cilj-proaktivno članstvo u EU

Cilj Srbije je da u Evropsku uniju uđe kao uvažena članica, a ne protiv volje pojedinih zemalja Evrope, rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

00:03

Default images

"Naša ambicija je da Srbija postane proaktivna članica koja na najbolji način brani sopstvene interese, ali i da ne dozvoli da projekat ulaska u EU ugrozi druge interese, naročito Kosovo", rekao je on na predstavljanju Zbornika "Vodič kroz pravo EU".

Đelić je ocenio da je pravo EU nešto što je dinamično i da je debata u EU da li ima previše zakona i pravila, stalna.

Međutim, kako je rekao, ne može se jamčiti sloboda kretanja bez postojanja određenih pravila za ulazak na jedinstveni evropski prostor.

Đelić je rekao da se od 70 do 80 odsto ukupnog posla nacionalnih parlamenata zemalja članica EU odnosi na usklađivanje nacionalnih okvira sa evropskim.

On je najavio da će sledeće nedelje predstaviti kvartalni izveštaj o napretku Srbije u usklađivanju sa evropskim zakonodavnim okvirom i dodao da je procena da je Srbija do sada ispunila oko 77 odsto.

Procenjuje se da će Srbija do kraja 2012. godine usvojiti i uskladiti sa zakonodavstvom Evropske unije oko 480 akata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: