7000 evra za stan Zorice Tomić

Srbija plaća 7 hiljada evra mesečno stan Zorici Tomić, ambasadorki pri Unesku u Parizu. U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je odluka u skladu sa zakonom.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2010.

16:18

Default images

Vlada Srbije odborila je Zorici Tomić, ambadorki Srbije pri Unesku, 7 000 evra za rentiranje luksuzno opremljenog stana u elitnom delu Pariza. U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je sve bilo po propisima. Srbija u Parizu ima ne tako malu imovinu, a B92 je istraživao koje su cene iznajmljivanja stana u glavnom gradu Francuske.

Ministri u Vladi Srbije koji svakoga dana pozivaju građane na stezanje kaiša, podigli su ruku i odborili da se Zorici Tomić iznajmi dupleks od 240 kvadrata u elitnom delu Pariza.

Poreski obveznici plaćaju zakup tog stana 7 000 evra, što znači da će za godinu dana boravak Zorice Tomić kao ambasadora pri Unesku, građane koštati najmanje 84 000 evra.

U Vladi se pravdaju da je to bio predlog Ministarstva inostranih poslova, a u tom ministarstvu kažu da je sve bilo prema važećim zakonskim propisima.

“U pitanju je službena rezidenicija, koja je u celosti opremljena i ne zahteva dodatno opremanje, a koristi se u svrhe redovnih diplomatskih aktivnosti koje podrazumevaju organizaciju prijema, različitih skupova, večera i sl”, navodi se u pisanom odgovoru iz Ministarstva spoljnih poslova.

“Cena zakupa, koja mesečno iznosi 7 000 evra, pokriva opremu (nameštaj), kao i troškove u vezi sa uslugama za sve stanare zgrade (održavanje lifta, zajedničke troškove, troškove vode, centralnog grejanje i sl.). Visina zakupnine rezidencijanog objekta određena je tržišnim uslovima i ponudom u datim uslovima u Parizu“, navode u Ministarstvu.

Ipak kada se ovaj predlog našao pred Vladom, protestovao je samo potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji je dugo živeo u Parizu i koji je upozorio da je cena previsoka.

Vlada je na kraju ipak usvojila odluku o najmu luksuznog stana nakon, kako se u medijima spekuliše, različitih intervencija.

U kabinetu predsednika Republike nam je rečeno da Boris Tadć nije ni urgirao, niti odobrio da se stan amabasadorki plaća sedam hiljada evra.

U našoj delegaciji pri Unesku rečeno nam je da Zorica Tomić ne može da govori za medije dok joj to ne odobri Ministarstvo spoljnih poslova. Zasad smo ostali uskraćeni za odgovore, ne samo o ceni stana, već i o njenom radu pri Unesku. O ovoj temi možete čitati i na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: