U apotekama nema metadona

Prethodnih dana u apotekama u Srbiji nemoguće je bilo naći metadon. Ministar zdravlja najavljuje da će se metadon u prodaji ponovo naći za dan-dva.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

17:47

Default images

Veliki broj pacijenata koji pate od nesnosnih hroničnih bolova kao i opijatskih zavisnika na odvikavanju koji nisu hospitalizovani poslednjih dana ne mogu da u apotekama nađu metadon neophodan za njihovo lečenje.

“Hemofarm”, koji lek proizvodi, tvrdi da u ministarstvu zdravlja nisu bili ažurni u izdavanju saglasnosti za uvoz sirovina.

Ministar zdravlja Tomica MIlosavljević odgovara da je “Hemofarm” trebalo bolje da planira svoju proizvodnju i da Ministarstvo nije kasnilo.

U međuvremenu, saglasnost je postignuta, te će se za dan-dva metadon ponovo naći u apotekama.

Kako saznajemo, metadona u državnim apotekama nema, a privatne ga uglavnom ne naručuju. U apotekama u gradu ne žele da daju izjave o metadonu, ali su nam u nezvaničnom razgovoru potvrdili da ga nema.

Ovaj sintetički opijat u osnovi je snažan lek protiv bolova, te se koristi da kod heroinskih ovisnika ublaži simptome apstinencijalne krize.

U “Hemofarmu”, koji proizvodi kapi metadon, kažu da oni nisu odgovorni za nestašicu metadona u apotekama i da proizvodnju nisu prekinuli.

Potpredsednik “Hemofarma” Dragomir Marisavljević odgovornost prebacuje na Ministarstvo zdravlja.

“Od momenta registracije do danas ‘Hemofarm’ nijednog trenutka nije prekidao proizvodnju metadon kapi. Povremene nestašice bile su rezultat neažurnosti u izdavanju saglasnosti za uvoz aktivne supstance od strane nadležnih državnh organa Srbije i međunarodnih institucija koje sprovode nadzor nad prometom i uvozom narkotika i supstanice od kojih se narkotici proizvode”, objašnjava on.

“’Hemofarm’ uverava javnost, a posebno pacijente, da ostajemo pouzdan snabdevač svega pod uslovom da i administrativno i regulatorno okruženje bude na visini zadatka”, poručuje Marisavljević.

Proizvodnja i uvoz sirovine za proizvodnju metadona, pošto spada u narkotike, svuda u svetu jeste kontrolisan proces.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, međutim, kaže da je Ministarstvo izdalo saglasnost onda kada je tražena i da metadona nije bilo jer ga “Hemofarm” nije proizveo u dovoljnoj količini.

On najavljuje da će apoteke dobiti koliko sutra 14 000 ampula.

Inače, metadon se daje pre svega u bolničkim uslovima. U metadonskim centrima i na klinikama metadona je bilo i ovih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: