Stranke protiv kosovskih izbora

Održavanje lokalnih izbora na severu Kosova po planu Martija Ahtisarija je nelegalno i neprihvatljivo, smatraju predstavnici stranaka u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

15:58

Default images

Oni su žiteljima tog grada, predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i institucijama u Prištini poručili da na takvim izborima neće učestvovati.

"Pretnje o integraciji severa u institucije Kosova predstavlja otvorenu pretnju srpskom narodu da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost", navedeno je u zajedničkom saopštenju za javnost predstavnika opštinskih odbora DS-a, SNS-a, SRS-a, SPS-a, DSS-a, NS-a, G17 plus, PSS-a i Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije.

Pritom se dodaje da strategija šefa međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta i, kako se navodi, tzv. vlade Kosova koja podrazumeva nasilnu integraciju severnog dela Kosova i Metohije u nelegalne institucije Kosova, kao i najavljeno održavanje lokalnih izbora po nepriznatom Ahtisarijevom planu predstavlja opasnu provokaciju.

"Preteći tonovi iz Prištine prema legitimnim srpskim institucijama na severu Kosova i Metohije ne doprinose održavanju stabilnosti već, naprotiv, podižu tenzije i imaju za cilj da uplaše srpski narod.

Govoreći o njima kao o “paralelnim institucijama“, predstavnici Euleksa ne poštuju proklamovanu neutralnost svog mandata i krše rezoulicju 1244 SB UN", navedeno je u saopštenju.

Građanima Kosovske Mitrovice poručeno je da ne podležu pritiscima, ucenama i podmićivanju od albanskih institucija i da poštuju institucije i zakone Republike Srbije.

Od predsednika, Vlade i Skupštine Srbije se zahteva snažnija i odlučnija borba za očuvanje Kosova i Metohije, a od Kfora, kao jedine relevantne organizacije zadužene za očuvanje mira i bezbednosti očekuje se da ispuni svoj mandat i ne dozvoli nikakve nasilne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: