Nalog Hrvatskoj da prekine pretragu

Sudsko veće Haškog tribunala prihvatilo je zahtev odbrane generala Ante Gotovine i izdalo nalog Hrvatskoj da prekine pretraživanje dokumenata.

Izvor: B92

Petak, 11.12.2009.

22:29

Default images

Predsedavajući sudskog veća Alfons Ori izjavio je večeras da sud izdaje obavezujući nalog hrvatskoj državi da zamrzne istraživanje oduzetih materijala i računara do dalje odluke suda. Dokumenti i računari, oduzeti u policijskoj akciji 9. decembra, moraju se zapečatiti, što znači da ih ne smeju koristiti neovlašćena lica.

Hrvatski mediji objavili su da među zaplenjenim materijalom nema onih dokumenata koje traži haško tužilaštvo u vezi sa delom optužnice koji govori o prekomernom gađanju Knina i drugih gradova Krajine.

Pored 10.000 stranica dokumenata označenih kao vojna ili državna tajna, policija je našla i 200 grama eksploziva, ručne bombe i nekoliko stotina komada municije.

Za ratne zločine u Oluji i nakon nje po komandnoj odgovornosti sudi se generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Hag od 2007. godine bez uspeha traži od Hrvatske artiljerijsku dokumentaciju o Oluji vezanu za suđenje trojici hrvatskih generala.

Zbog nesaradnje s Hagom, Hrvatska ne dobija pohvale u izveštajima tužioca Serža Bramerca, a pojedine zemlje EU joj blokiraju otvaranje pregovaračkog poglavlja o sudstvu i osnovnim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: