Četvrtak, 10.12.2009.

17:29

Protest novinara u Zagrebu

Oko 300 hrvatskih novinara protestovalo je u Zagrebu protiv cenzure u medijima, slabljenja profesionalizma i sve većeg uticaja kapitala na uređivačku politiku.

Izvor: Beta

Default images

Protest "Stop cenzuri" organizovalo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na Dan ljudskih prava, da bi upozorilo na loš položaj novinara. Ministarstvu kulture novinari su predali deklaraciju kojom traže promenu Zakona o medijima, odnosno nezavisne redakcije, transparentnost vlasništva i ograničavanje vlasničke koncentracije u medijima.

Predsednik HND Zdenko Duka je rekao okupljenim novinarima ispred Novinarskog doma da bi i pre nego što se promeni Zakon o medijima, poslodavci i novinari trebalo da se dogovore o modelu statuta medija.

Duka je rekao da bi takav model trebalo da obezbedi novinarima važniju ulogu u redakcijama i odlučujuću reč pri imenovanju urednika i glavnih urednika, kao i pri njihovom razrešenju.

Novinari su u koloni otišli pred Ministarstvo kulture, gde su predali zahteve.

Tokom protesta, novinari su preko usta i na odeći nosili crvene trake, kao upozorenje na postojanje cenzure u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: