Svedočio Brajan Štajnhauer

Istraga protiv Miladina Kovačevića, Igora Miloševića i Slobodana Nenadovića, nastavljena je danas saslušanjem Brajana Štajnhauera putem video-konferencije veze.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

19:25

Default images

Pred istražnim sudijom Drugog opštinskog suda u Beogradu Snežanom Stojanović, svedok Štajnhauer je naveo da mu je na ime odštete zbog propusta državnih službenika Konzulata Srbije u Njujorku isplaćen iznos od 900.000 američkih dolara, saopšteno je večeras iz tog suda.

Oštećeni Štajnhauer pridružio se krivičnom gonjenju, ali u ovoj fazi postupka nije istakao imovinsko-pravni zahtev.

Dvočasovnom saslušanju svedoka, koje je obavljeno putem video konferencijske veze, prisustvovali su i njegovi advokati.

Saslušanje svedoka Melise Kartagena zakazano je za sutra, navedeno je u saopštenju.

Istraga u predmetu protiv osumnjičenih Kovačevića, Miloševića i Nenadovića počela je juče saslušanjem svedoka Sanela Softića, Lorene Levi i Rozalije Sančez.

Jučerašnje saslušanje putem video konferencijske veze trajalo je gotovo pet sati.

Očevici i svedoci tuče, koja se dogodila 4. maja prošle godine u bostonskom studentskom klubu, kada je povređen Šrajnhauer, svedoče "iza zatvorenih vrata", pošto javnosti nije dozvoljeno prisustvo sprovođenju istražnih radnji.

Saslušanjem svedoka iz SAD nastavljen je krivični postupak protiv Kovačevića, posle višemesečnog prekida.

Drugi opštinski sud vodi istragu i protiv bivših konzula i vicekonzila Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića.

Nenadović i Milošević se sumnjiče da su Kovačeviću pomogli da iz SAD pobegne u Srbiju, pošto je pušten iz pritvora, tako što su mu izdali privremenu putnu ispravu, iako su znali da je protiv njega američko pravosuđe pokrenulo krivični postupak.

Američki pravosudni organi nedavno su diplomatskim putem, po zamolnici suda, Drugom opštinskom sudu dostavili dokumetaciju o tom slučaju.

Američki državni tužilac formalno je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom aprila, posle dogovora sa Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.

Protiv Kovačevića je prethodno paralelno vođena istraga i u SAD i u Srbiji, pošto je, posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku, pobegao u Srbiju.

Posle višemesečnih pregovora s predstavnicima SAD, srpska vlada je dogovorila plaćanje odštete i preuzimanje krivicnog gonjenja Kovačevića od američkih pravosudnih organa.

Kovačević se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Štajnhaueru 4. maja 2008. godine, tokom tuče u bostonskoj studentskoj dikoteci, kao i zbog krivicnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanje isprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: