Masovna selidba u sudovima

Pripreme za prelazak na novu mrežu sudova i tužilaštva, koja po zakonu startuje 1. januara, dovele su do privremenog zastoja u suđenjima u Srbiji, piše "Blic".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

00:40

Default images

Do zastoja je došlo jer sudije u ovom času ne mogu da zakazuju ročišta zato što nemaju godišnji raspored sudija i poslova za narednu godinu. Taj raspored ne može biti sačinjen pre okončanja postupka reizbora nosilaca pravosudnih funkcija koji upravo traje, kaže Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde i šef radne grupe za izradu sudskog poslovnika.

Vojkan Simić objašnjava da privremeni raspored za predmete koji su po zakonu hitni mora da bude donet najkasnije 31. decembra ove godine, a konačan raspored do 15. januara iduće godine.

"Tokom idućeg meseca sudije mogu da sude predmete zakazane do 15. decembra, kad će najverovatnije započeti opšta selidba. Prva suđenja se mogu očekivati posle 20. januara, a u punom obimu u februaru", rekao je on.

Kako reformisana mreža startuje 1. januara a seoba sudskih i tužilačkih spisa traje do 15. januara, pravosuđe će u periodu od 15. decembra do 15. januara postupati samo po hitnim predmetima, a to su, pre svega, pritvorski.

U toku decembra i januara biće organizovana kampanja radi obaveštavanja građana, advokata i drugih učesnika u sudskim postupcima o novinama u pravosudnom sistemu.

"Vršioci dužnosti predsednika suda i javni tužioci biće dužni da u toku januara preko sredstava javnog informisanja, sopstvenih službi i na svaki drugi pogodan način daju strankama u postupcima informacije o tome u kojoj sudskoj zgradi se nalaze pojedini predmeti i na koji će način funkcionisati novi sudovi", objašnjava Simić..

Start reformisane mreže zavisi od pravovremenog reizbora sudija i tužilaca a odluku o izboru objaviće Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.

Za donošenje ovih odluka instruktivni rok je 1. decembar i određen je zakonom.

U pravosudnim krugovima postoje strepnje da li će građani imati razumevanja za zastoj u radu na njihovim predmetima u postupcima koji su ionako predugi.

Simić kaže da je potrebno strpljenje i razumevanje građana za ove reformske poslove.

"Moguće je da zbog zastoja u suđenju, kao i smanjenja broja sudija, prosečan broj predmeta u radu po jednom sudiji bude nešto veći nego što je sada. Opterećenje će biti podjednako raspoređeno, a nove nadležnosti i nova rešenja u procesnim zakonima i međunarodnim konvencijama koje su potvrđene doprineće povećanju efikasnosti sudskog postupka", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: