Tadić primio mlade sa juga Srbije

Stipendisti Koordinacionog tela za jug Srbije iz Preševa, Bujanovca i Medveđe posetili su Beograd i najvažnije državne institucije.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2009.

13:25

Default images

Sto pedeset dvoje učenika dobitnici su stipendija Koordinacionog tela i do kraja ove školske godine dobijaće 5 000 dinara mesečno. Sa učenicima su došli i predsednici njihovih opština.

Mnogi od ovih učenika prvi put su u glavnoom gradu, a njihov program je i više nego ispunjen. Čim su jutros došli, posetili su Dom narodne skupštine i imali su priliku, iako broj poslanika u sali nije bio reprezentativan, da se upoznaju sa radom parlementa.

Nakon toga, grupa stipendista sa juga Srbije posetila je predsednika Borisa Tadića.

"Nadam se da se dobro osećate u našem glavnom gradu i da su vas dobro primili. Ministar Marković mi je rekao da čitav ovaj program podrške vama i vašem školovanju teče veoma dobro. Mi smo veoma ponosni što vi želite da učite, a da država sa svoje strane može da obezbedi sredstva za vaše učenje", poručio je predsednik Tadić.

Nakon druženja sa predsednikom, srednjoškolci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su prošetali do starog dvora. Učenici sa juga Srbije zadovoljni su onim što su videli u Beogradu.

“Mnogo mi se sviđa Beograd, mnogo je lep grad. I mnogo sam srećna i emocionalna. Ne znam kako da ti kažem šta sada osećam ovde“, kaže Semra Hiseni. “Najviše mi se svidelo kada smo bili u Skupštini Republike Srbije, tamo mi je bilo najlepše. Sviđa mi se“, kaže Suada Latifi.

“Lepo smo se proveli, jako nam se sviđaju sve zgrade u kojima smo bili, a najviše nam se svideo prijem kod predsednika“, kaže Milica Šuković.

"Jako mi se dopada grad, dopada mi se sve što smo videli, kao i susret sa predsednikom Tadićem. Veoma mi se sviđa naš glavni grad“, kaže Nuran Aljiu.

Predsednici južnih srpskih opština kažu da im akcije poput ove puno znače, kako bi se sredina razvila, kako ekonomski tako i kulturno. Inače, od 152 đaka, 99 su Albanci, 41 Srbi, a 12 su Romi.

“Ovo je prvi put da se nešto organizuje, mi ćemo pokušati da kroz saradnju sa Koordinacionim telom, pre svega kroz projekte koji približavaju zajednicu u Bujanovcu, i doprineti stabilnosti u našoj opštini“, poručuje predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

"Naša deca su 99 odsto prvi put sada u Beogradu, i mnogo im znači. Dosta vide na televiziji i čuju o Beogradu, a kad ga dožive, onda će još bolje i više da ga vole, i da vole svoju sredinu", smatra predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković.

Nakon zgrade Starog dvora, vodiči Turističke organizacije Beograda su proveli mlade posetioce kroz centar grada i Kalemegdan. Posle toga su im svečano uručene stipendije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: