Čiplić: Poboljšati položaj Roma

Ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić kaže da bi trebalo obezbediti sredstva za stanovanje Roma, kao i legalizaciju postojećih romskih naselja.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

14:04

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je na konferenciji "Romi u Srbiji - između diskriminacije i integracije" ocenio da je "priča o položaju Roma u Srbiji i Evropi priča o viševekovnoj diskriminaciji".

Prema njegovim rečima, ideja vlasti jeste da svakog građanina romske nacionalnosti dovede od diskriminacije do integracije, a da Dekada uključivanja Roma predstavlja politički okvir država Evrope.

Ministar je podsetio da su se sve zemlje članice Dekade usaglasile da su obrazovanje, stanovanje, zapošlavanje i zdravlje prioriteti, temelji na kojima se unapređuje položaj Roma.

Pokazalo se da ne treba svesti aktivnosti države samo na ove oblasti, već učiniti više i po pitanju ravnopravnosti polova, suzbijanja diskriminacije i smanjenja siromaštva, ocenio je Čiplić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić ukazao je da se bez odgovarajućih materijalnih sredstava položaj Roma neće promeniti.

Krkobabić je naveo da dobra volja nije dovoljna i da je neophodno zakonom regulisati da oni koji imaju daju najugroženijima.

Nacionalni službenik za pravnu zaštitu UNHCR za Srbiju Davor Rako naveo je da su, prema podacima tima Ujedinjenih nacija objavljenim prošle godine, Romi najugroženija nacionala manjina u Srbiji i na zapadnom Balkanu.

On je dodao da su Romi suočeni sa diskriminacijom i preprekama u ostvarivanju osnovnih socijalnih, ekonomskih i političkih prava.

Prema tim podacima, između 35 i 60 odsto romske dece nije upisano u školu, polovina romske populacije živi u siromaštvu, a većina od 17.000 lica bez državljanstva su romske nacionalnosti, naveo je Rako.

Rako je rekao i da postoji 600 ilegalnih romskih naselja širom Srbije, od kojih se više od 100 nalazi u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: