18 godina od zločina u Lovasu

U selu Lovas u Hrvatskoj održana je komemoracija žrtvama ratnih zločina koji su se dogodili u tom selu pre 18 godina.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.10.2009.

00:08

Default images

Za zločin u ovom selu pred Većem za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Optuženi se terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Današnjoj komemoraciji prisustvovali su i predstavnici Fonda za humanitarno pravo i organizacije Žene u crnom iz Beograda.

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović izjavila je da su aktivistkinje te organizacije sa porodicama žrtava posetile mesto zločina i grobnicu u kojoj su sahranjeni ubijeni civili.

"Za nas je to bilo jako bitno, zato što predstavlja izraz saosećanja i solidarnosti sa porodicama žrtava", rekla je Zajovićeva.

Ona je navela da komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici vlasti iz Srbije, ocenivši da to pokazuje da nije napravljen diskontinuitet sa politikom prethodnog režima. Kako podseća direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, optuženi su 18. oktobra pre tačno 18 godina načinili živi štit od oko 50 civila koje su rano ujutru pokupili bez ikakvog objašnjenja, i od kojih je 22 stradalo.

“Pod pratnjom pripadnika ‘Belih orlova’, pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije, dobrovoljaca koji su važili za četnike, oni su iz zemljoradničke zadruge u Lovasu upućeni u koloni da, navodno, oberu vinograd u neposrednoj blizini sela”, ispričala je Kandićeva.

“Odvedeni su u jedno polje koje je bilo zasađeno detelinom, a tu je bilo postavljeno minsko polje i kada su bili, dakle, naterani da uđu na to minsko polje, da krenu da razminiraju postavljene mine i kada je došlo do eksplozije, kada su dobrovoljci počeli da pucaju u njih, tada se zaustavio jedan džip iz koga je izašao jedan oficir, i on je tada rekao: ‘Stanite, šta radite sa tim civilima u polju, gde smo mi’ – misleći na JNA – ‘postavili minsko polje’”, navela je ona.

Kandićeva kaže da je suđenje za zločin u Lovasu dobar primer za to kako suđenja za ratne zločine treba da izgledaju.

“To suđenje, za razliku od nekih drugih, odvija se, pod vođstvom sudije Olivere Anđelković, na jedan vrlo profesionalan način. Svedoče i preživeli i članovi porodica žrtava. Dolaze i porodice koje prate to suđenje”, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: