Pomirenje Turske i Jermenije

Turska i Jermenija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa koji se smatra istorijskim jer dve države nisu imale diplomatske odnose već 20 godina.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2009.

20:18

Default images

Ministri inostranih poslova Jermenije i Turske, Eduard Nalbadijan i Ahmet Davutoglu, potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa dveju zemlja. Na zvaničan objavljivanje rezultata pregovora, koji su počeli u aprilu ove godine, a sinoć se u Cirihu finalizirali, čekalo se nešto više od tri sata.

Toliko je kasnila ceremonija potpisivanja jer je došlo do nesuglasica oko govora zvaničnika posle potpisivanja.

Pored visokih zvaničnika ceremoniji je prisustvovao i poznati frnacuski pevač jermenskog porekla Šarl Aznavur.

Ovim potpisom prekinut je skoro jedan vek zategnutih odnosa između Jermenije i Turske i blizu 20 godina potpunog diplomatskog zatišja.

Šefovi diplomatija Tuske i Jemenije napravili su istorijski korak. U ime zemlje domaćina u pregovorima je učestvovala šefica švajcarske diplomatije Mišelin Kalmi Rej.

“To što je postignut dogovor zasluga je ministra inostranih poslova i timova pregovarača, kojima je predsedavala Švajcarska. Posebnu počast bih želela da izrazim mojim kolegama Eduardu Nalbadijanu i Ahmetu Davutogluu, kao i njegovom prethodniku

Ali Babacanu na njihovoj veoma važnoj ulozi u postizanju ovog cilja”, rekla je švajcarska ministarka.

Posrednici u pregovorima zvanične Ankare i Jerevana bili su ministri inostranih poslova SAD Hilari Klinton, Francuske Bernar Kušner i Rusije Sergej Lavrov.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana obnavljanje bilatrelanih odnosa dveju zemalja smatra značajnim korakom za Evropu.

“Veoma sam zadovoljan zbog potpisivanja ugovora. On predstavlja obnavljanje bilateralnih odnosa Turske i Jermenije. Smatram da je to bitno za njih, za nas kao Evropljane, kao i za region”, ocenio je Solana.

Tenzijama u odnosima Turske i Jermenije doprinelo je pitanje masovne deportacije i smrti više od milion Jermena za vreme Prvog svetskog rata, što Jermeni smatraju genocidom a zvanična Ankara to nikada nije potvrdio.

Osećanja građana u Istanbulu su podeljena:

"Nadam se i želim da ovaj sporazum bude koristan za sve koji žive u Jermeniji, u Turskoj i celom svetu."

"Azerbejdžan je bratska zemlja, Jermenija je sused. Šta treba da uradimo u ovom slučaju, ne znam. Jedna strana kaže ‘da’, druga kaže ‘ne’. Ako budemo imali uspeha u ovom procesu bez štete za obe strane, to će biti veliki uspeh.”

Odnos dveju zemlja dodatno je iskomplikovala turska podrška Azerbejdžanu u oružanom sukobu sa Jermenijom oko sporne teritorije Nagorno-Karabah.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan poručio je danas Jermeniji da mora da se povuče iz sporne oblasti, dok su Azerbejdžanske vlasti osudile potpisivanje sporazuma Jerevena i Ankare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: