Spajanje razdvojenih porodica

Grupa starijih Južnokorejaca uputila se na putovanje preko dobro obezbeđene granice u Severnu Koreju, kako bi posetili svoje davno izgubljene rođake.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

15:31

Default images

Dvesta porodica odabrano je da učestvuje u ovom događaju, nakon više od pola veka od razdvajanja i podele zemlje na Severnu i Južnu Koreju. Dve Koreje su počele da spaju članove porodica 2000. godine, ali je inicijativa obustavljena pre dve godine zbog političkih tenzija, podsetio je BBC.

Od okončanja korejskog rata 1953. godine, između dve zemlje nije bilo čak ni telefonskog ili poštanskog saobraćaja.

Danas je grupa od 97 Korejaca srela svoje rođake u letovalištu Mont Kumgang, što je bio povod za sreću, ali i tugu.

Kim Ju-džum, kojoj je sad 100 godina, tokom ratnog haosa bila je nasilno odvojena od svoje tada šesnaestogodišnje ćerke i njih dve su završile na suprotnim stranama nove granice.

"Za poslednjih pola veka, mislila sam na nju svaki dan," rekla je Kim.

Udovica Li Sun-ok ima 80 godina i došla je u Severnu Koreju kako bi videla dve sestre i brata, prvi put za 60 godina.

"Nisam verovala da ću ih ikad videti. Sad mogu mirno da umrem", rekla je ona.

Šestodnevni događaj spajanja porodica organizovan je nakon pristanka Severne Koreje, prošlog meseca, a u okviru blagog smanjenja tenzija sa SAD i Južnom Korejom u vezi s njenim nuklearnim programom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: