Galeriju ULUS-a poplavile fekalije

U galeriji ULUS-a u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici izlila se fekalna kanalizacija i poplavila podrum sa 500 vrednih umetničkih dela.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2009.

16:06

Default images

Zaposleni u galeriji i stanari u Ulici Vuka Karadžića, koji dele istu zgradu, kažu da su zbog smrada poslednjih meseci imali nekoliko hitnih interevencija Stambeno-komunalnog preduzeća, ali da su danas bili primorani da pozovu radnike Vodovoda i kanalizacije koji su umesto da ispumpaju fekalije, pogrešno produvali kanalizaciju.

Umesto izložbe slikarke Dragane B. Stevanović, posetioce galerije ULUS-a u Knez Mihailovoj, dočekao je smrad fekalija koje su posle intervencije Vodovoda i kanalizacije, poplavile podrum galerije prepun vrednih umetničkih dela.

"Sve pliva u feklaijama, podovi su dignuti, slike su bile poplavljene. Mi smo slike izneli gore. Veliki je zadah neugodan, slike već su povukle deo i tog mirisa i vlage koja se kondenzirala jer je deo podrumski, tako da je šteta materijalna nama evidentna", kažeNikola Cerovac iz galerije ULUS-a.

Problem sa kanalizacijom u prostoru ULUS-a, ali i stanara u Vuka Karadžića, star nekoliko decenija kulminirao je letos kada su zbog učestalog zadaha i čestih izlivanja u šahtovima nekoliko puta zvali hitne intevencije Stambeno-komunalnog preduzeća.

Radnici ove službe nisu uspeli da reše problem jer je crtež zapušenih šahtova u Knez Mihailovoj upućivao i na nadležnost Vodovoda i kanalizacije .

U Vodovodu kažu da njihova ekipa nije mogla da priđe šahtu i otpuši kanalizaciju jer je podrum galerije prektiven laminatom i pretvoran u izložbeni.

Tvrde da su se sve ovo ne bi dogodilo da su mogli da pristupe šahtu.

“Naša ekipa je izašla, međutim prostor koji je od podrumskoh pretvoren u prodajni i izložbeni nije urađen u skladu sa tehničkim propisima, tako da nije bilo moguće da se pristupi revizionom postupku za otpušenje kanalizacije, pa su naši ljudi morali da uđu u ulični kolektor da prođu 30 metara da bi uspeli da odguše taj priključak”, objašnjava Zoran Matić iz Vodovoda i kanalizacije.

Umetnici iz ULUS-a uspeli su da iznesu samo deo vredne kolekcije koja se čuva u depou koji je sada prekiven fekalijama. Kažu da je materijalna šteta nesaglediva, dok odgovorni u Vodovodu tvrde da nije reč o ogromnoj šteti ali da će stručna komisija proceniti ko je zaista odgovoran ali da će to preduzeće ipak zameniti laminat i uraditi dezinfekciju i deratizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: