Uhapšen Siniša Vučinić

Sud odredio pritvor od osam dana Siniši Vučiniću, koji je krajem juna putem javnih pisama pretio smrću novinaru Milošu Vasiću i lideru SDU Žarku Koraću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2009.

16:20

Default images

Portparol Trećeg opštinskog suda u Beogradu Dragan Milošević izjavio da je istražni sudija Vučiniću odredio pritvor do osam dana, pošo je osumnjičen za krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora, a za koji je predviđen "skraćeni postupak".

Dežurni istražni sudija saslušao je ranije danas Vučinića i doneo rešenje o sprovođenju istražnih radnji protiv njega zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, rekao je Milošević.

MUP Srbije ranije je saopštio da su pripadnici beogradske policije sproveli Vučinića dežurnom istražnom sudiji Opštinskog suda, koji se po nalogu Tužilaštva odazvao pozivu policije, zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Treće opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da protiv Siniše Vučinića pokrene istražne radnje i odredi mu pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti poslanika Žarka Koraća i novinara Miloša Vasića, rekao je portparol Tužilaštva Tomo Zorić za B92.

Samoproklamovani četnički vojvoda Siniša Vučinić, koji se predstavlja i kao predsednik Inicijativnog odbora Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske, priveden je danas zbog pretnji koje je 28. jula uputio novinaru Milošu Vasiću i poslaniku Žarku Koraću. Portparol republičkog javnog Tužilaštva Tomo Zorić za B92 je rekao da će Vučinić danas biti saslušan.

"Treće opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istražne radnje protiv Siniše Vučinića zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti narodnog poslanika i novinara nedeljnika 'Vreme' Miloša Vasića i predložilo, uz predlog za pokretanje istražnih radnji, i određivanje pritvora prema Siniši Vučiniću, o kome će odlučiti istražni sudija Trećeg opštinskog suda, koji bi u toku današnjeg dana trebalo i da ga sasluša. Kao što smo i najavili, Tužilaštvo je od prvog dana veoma ozbiljno shvatilo pretnje upućene Vasiću i Koraću i u Srbiji, koja je demokratska država, niko nema pravo da ugrožava sigurnost drugih ljudi zbog drugačijeg uverenja i mišljenja", rekao je Zorić za B92.
Arhivska fotografija hapšenja Siniše Vuèiniæa 2007. (FoNet)
U prvoj reakciji, Žarko Korać je za B92 rekao da je privođenje Vučinića poruka da se u Srbiji ne može javno pretiti smrću.

"Svakako da je Siniša Vučinić, pre nego što je pretio smrću Milošu Vasiću i meni i hvalio se da je dao svoj puni kapacitet ubistvu Zorana Đinđića, morao da razmisli da li u iole normalnom društvu takve pretnje mogu javno da se iznose, posebno u vidu pisma koje je on uputio. Da stvar bude još gora, on je uputio i telegram saučešća redakciji lista 'Vreme'. Tako da, ovo je pretpstavljam opomena, ne za njega, nego za one koji stoje iza njega i slične njemu da ipak Srbija ide valjda ka nekom društvu u kome se ne može javno pretiti srmću nikome”, rekao je predsednik SDU.

Siniša Vučinić je, podsetimo, putem medija pretio Vasiću i Koraću, poručivši im da će "proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić". U pismu "Glasu srpske" i "Vremenu" Vučinić se hvalio da je doprineo ubistvu Đinđića, a pored pretnji, redakciji "Vremena" je poslao je i telegram saučešća zbog smrti njihovog novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: