Ruska podrška Abhaziji

Rusija će, ukoliko bude potrebno, pružiti vojnu podršku Abhaziji, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin posle rusko-abhaskih razgovora u Suhumiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2009.

11:20

Default images

Premijer Rusije Abhaziju je posetio prvi put od kada je pre skoro godinu dana Rusija priznala nezavisnost te gruzijske regije. On je abhaskim zvaničnicima preneo poruke podrške. Novi sukobi u regionu Kavkaza nisu isključeni dok je na vlasti gruzijski predsednik Mihael Sakašvili, smatra Putin.

"Narod Abhazije je izuzetno talentovan, vredan i hrabar i ako je uspeo da se održi u uslovima blokade i neprekidnog rata, uspeće i da obnovi privredu u uslovima kada Rusija pruža i pružaće sistemsku ekonomsku, političku, i ako zatreba, i vojnu podršku Abhaziji", istakao je ruski premijer.

Putin je, takođe, rekao da se Rusija i Abhazija ne protive prisustvu međunarodnih posmatrača koji predstavljaju različite organizacije - UN ili OEBS, ali da je potrebno polaziti od realnosti, zaključiti odgovarajuće sporazume sa Abhazijom, priznavši njen suverenitet i međunarodna prava.

Rusija je 26. avgusta prošle godine priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, nakon rata Rusije i Gruzije oko tih teritorija.

Gruzija je nakon toga prekinula diplomatske odnose sa Rusijom, smatrajući Južnu Osetiju i Abhaziju okupiranim teritorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: