Prva žrtva vrućina u Srbiji

Šapčanin star 66 godina preminuo je danas oko 17 sati na plaži Stari grad od posledica velike vrućine, rekli su lekari Hitne pomoći.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.07.2009.

10:09

Default images

Lekari koji su konstatovali smrt na plaži rekli su novinarima lokalnih medija da se inače radi o hroničnom bolesniku koji je ranije bio lečen od visokog pritiska. Preminuli Šapčanin je neposredno pre smrti vozio bicikl, nakon čega je seo na klupu, gde mu je pozlilo.

U Šapcu je u trenutku nesreće temperatura vazduha bila nešto manje od 40 stepeni Celzijusovih, a slična temperatura vazduha je danas u celoj Srbiji.

I zdravi i bolesni teško podnose ovakvo vreme, a i namirnice se brže kvare, pa je neophodno hranu čuvati u rashladnim vitrinama.

Temparature oko 40 stepeni nisu dobre ni za najzdravije, upozoravaju lekari, te je neophodno pridržavati se svih preporučenih mera zaštite.

Lekarsku pomoć zatražilo je više od 400 pljudi, a službe hitne pomoći imale su čak 60 intervencija na javnim mestima.

Šešir, lagana a komotna odeća od prirodnih materijala, naočare za sunce, kreme sa velikim zaštitinim faktorom i što više tečnosti, što češća tuširanja - to su saveti lekara za to kako preživeti vrele dane.

Istovremeno, treba smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer uslovljavaju dodatni gubitak vode.

B92 je pitao građane Beograda kako podnose visoke temperature.

“Sasvim dobro, nemam visok pritisak, naučio sam na sunce i podnosim dobro”, “Jako je vruće, a mora da se radi. Teško podnosim”, “Uopšte ne izlazim napolje kada je ovako vruće i to je to. Uveče šetamo. Juče smo bili na Savskom keju dugo”, “Ja volim vrućinu, tako da niste pravu osobu pitali, meni je sve ispod 30 hladno”, ”Idem na more za neki dan i biće mnogo lakše. Inače, u Beogradu je nepodnošljivo”, kažu neki od građana. Mnogi su spas od vrućina potražili na Adi Ciganiliji, ali ni na tom mestu ne treba zaboraviti na mere zaštite.

Beogradska Hitna pomoć danas ima više intervencija nego inače.

“Jednako je teško i najmlađima i najzdravijima. Imamo jednako povećan broj intervencija, do kolapsa dolazi i na radnim mestima, zbog oscilacija temperatura i krvog pritiska”, objašnjava Nebojša Mihailović, dežurni načelnik Hitne službe.

Čovek može da kolabira i ako iz rashlađene prostorije naglo izađe napolje i obrnuto. Razlika podnošljiva za organizam je pet do osam stepni. U protivnom je moguć kolaps.

“Bitno je lice odveti od izvora toplote i dati mu tečnost. Nikako ne treba uspravljati i podizati osobu koja je kolabirala”, poručuje Mihailović.

S obzirom da se danas i sutra u Beogradu očekuju tropske temperature, deset cisterni sa vodom za piće biće postavljeno na više mesta u gradu.

Između 10 i 20 sati, cisterne će biti na Trgu Republike, Trgu Nikole Pašića, Trgu Dimitrija Tucovića, kod Palate Albanija, kod okretnica autobusa na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, Pančevačkog mosta, Bogoslovije, Železničke stanice i kod Ekonomskog faklulteta.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Kontakt-centru "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" na broj telefona: 3-606-606, navedeno je u saopštenju.

Prema najavama meteorologa petak će biti još toploji. Temperatura će preći 40 stepeni.

Vrućine utiču i na hranu

Vrućina utiče i na hranu - nepravilno čuvanje namirnica na visokim temperaturama, naročito lako kvarljivih kao što su mleko, meso, sir i jaja, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Zato se preporučuje njihovo umereno konzumiranje i kupovina isključivo strogo kontrolisane hrane koja je čuvana na pravi način.

Vanredna sednica Skupština Srbije počela je poslaničkim pitanjima a prvo, upućeno ministrima poljoprivrede i zdravlja stiglo je iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije a tiče se kontrole lako kvarljivih namirnica i uspostavljanja redovne kontrole takvih namirnica.

Đuro Perić, poslanik PUPS-a, požalio se da je jutros kupio jogurt koji je bio pokvaren i da je zato morao da ga baci.

Dok se zvanično ne utvrdi koje su inspekcijske službe nadležne da kontrolišu prodaju hrane, naročito kada su temperature izrazito visoke, za ispravnost namirnica koje se prodaju na pijacama zadužene su Pijačne uprave i pijačni red koji nalaže da jaja, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine mogu da se prodaju isključivo u mlečnim halama ili rashladnim vitrinama.

Da nema frižidera, hrana na ovoj vrućini ne bi mogla ni da opstane, kažu na Zemunskoj pijaci.

Visoke temperature idealne su za razvoj mikroorganizama. Bakterije se brže razmnožavaju, hrana lako kvari i zato je kontrola neophodna.

“Rizična su sva mesta koja nisu osigurala uslove čuvanja te hrane. Na našim pijacama imamo rashladne vitrine, upravo iz tog razloga da bi se sačuvao hladni lanac, da bi ta hrana stalno bila u uslovima koji su za to predviđeni”, kaže načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

“Na našim pijacama se svakodnevno radi kontrola, zapravo se proveravaju rashladne vitrine, da li su u funkciji, da li je adekvatna temperatura čuvanja i naravno proverava se dokumentacija svih proizvođača koji dolaze na pijacu”, navodi ona.

Velike vrućine zahtevaju oprez, ali i umerenost. Umesto masne, teške i slane hrane preporučuju se voće i povrće, mnogo tečnosti, zaštićena glava i izbegavanje sunca. Možete pogledati snimak gostovanja Sanje Čelebićanin u vestima TV B92.

Radnici na otvorenom da ne rade od 11 do 16

Vlada Srbije preporučila je poslodavcima da radnici koji rade u teškim uslovima na otvorenom, zbog velikih vrućina, ne rade od 11.00 do 16.00 časova ako je temperatura viša od 36 stepeni Celzijusovih.

Direkrorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike Vera Božić Trefalt kazala je agenciji Beta da je Vlada Srbije tu preporuku donela 2007. godine i da je nije povlačila, tako da je ona sada samo obnovljena, ali da nije obavezujuća.

Vera Božić-Trefalt je rekla da se poslodavcima preporučuje da radnici ne rade u tom periodu ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mere bezbednosti zdravlja na radu.

Prema njenim rečima, Inspekcija rada će na terenu proveravati da li se poštuju mere bezbednosti zdravlja na radu.

EDB: Očekuje se skok potrošnje struje

Narednih dana može se, zbog povećanja spoljnih temperatura, očekivati povećanje potrošnje električne energije u Beogradu, za oko tri odsto, što je u granicama planirane potrošnje za ovo doba godine, izjavila je potparolka Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić.

Ona je u izjavi Tanjugu precizirala da je elektoenergetski sistem u Beogradu u potpunosti spreman za povećanje potrošnje i da funkcioniše bez većih zastoja.

Alagićeva je dodala da se očekuje potrošnja od 19.000 megavat-časova, sa najvećim vršnim opterećenjem, koje ne bi trebalo da pređe 900 megavata.

Poređenja radi, prošle godine najviša potrošnja zabeležena je 23. juna, koji je inače prema njenim rečima, bio najtopliji mesec u godini, sa prosečnom temperaturom od 35,6 stepeni, i iznosila je 17.448 megavat-časova.

Alagićeva navodi da je primetno i povećanje potrošnje u odnosu na prethodnu, relativno hladniju sedmicu, i to u proseku od pet do deset odsto, što je s obzirom na vremenske prilike takođe sasvim normalno.

Prema njenim rečima, jedini mogući problem koji se može dogoditi na terenu, jeste pregrejavanje transformatora, ali i u tom slučaju interventne ekipe su neprekidno spremne da po potrebi izađu na teren i u što kraćem roku otklone eventualni kvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: