Nedelja, 19.07.2009.

00:44

Darfur: Pušteni vladini vojnici

Glavna pobunjenička grupa u sudanskom regionu Darfur, Pokret za pravdu i jednakost (JEM), oslobodila 60 vladinih vojnika i policajaca.

Izvor: Tanjug

Default images

Pobunjenici su predali vojnike i policajce predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji su ih potom izručili zvaničnicima vlade. "JEM je oslobodio 55 vojnika sudanskih oružanih snaga i pet policajaca", izjavio je za Rojters portparol MKCK Saleh Dabakeh.

Britanska novinska agencija je ocenila da bi ovaj čin mogao da pomogne mirovnim pregovorima.

Razgovori pobunjenika i sudanske vlade, započeti u februaru u Dohi, zapali su u krizu zbog pitanja oslobađanja zatvorenika sa obe strane, kao i prekida vatre.

JEM zahteva da sudanske vlasti oslobode njihove zatočene borce pre postizanja dogovora o prekidu vatre, dok zvanični Kartum smatra da je prvo neophodno da bude postignut prekid vatre.

Ova pobunjenička grupa je najavila da je spremna da oslobodi još zatvorenika, ukoliko su sudanske vlasti spremne da učine isto.

Za sada se niko iz sudanske vlade nije oglasio povodom oslobađanja vojnika i policajaca.
Više od 100 lica se nalazi u zatvoru u Kartumu, čekajući izvršenje smrtne kazne koja im je izrečena zbog "terorizma, ubistava i uništavanja javne imovine" tokom napada u maju 2008. u blizini sudanskog glavnog grada, kada je poginulo 220 ljudi.

U sukobima u Darfuru, na zapadu Sudana, od 2003. poginulo je, prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 300.000 ljudi.

Zvanični Kartum, međutim, tvrdi da je nastradalo 10.000 ljudi.

Procenjuje se da je oko 2,7 miliona ljudi raseljeno tokom sukoba koji su počeli kada su nearapski pobunjenici pokrenuli oružani ustanak protiv vlade.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara Hasana al Bašira zbog ratnih zločina u Darfuru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: