Bugarska: Pobeda desnice

Desničarska opoziciona stranka Građani za evropski razvitak Bugarske pobedila na parlamentarnim izborima u toj zemlji, ali ipak nije osvojila apsolutnu većinu.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 05.07.2009.

11:30

Default images

Preliminarni podaci pokazuju da, prema očekivanjima, ispred vladajućih socijalista vodi GERB koja obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i rešiti otvorene ekonomske probleme. Prema ovim rezultatima, GERB je osvojio između 115 i 117 mesta od ukupno 240 u parlamentu, dok je socijalistima pripalo između 39 i 42, prenele su agencije.

Popularnost GERB se značajnim delom vezuje za ime njenog harizmatičnog lidera Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije.

On obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i organizovanim kriminalom koji već nekoliko decenija nagriza bugarsko društvo.

Zbog tih problema, koji još nisu rešeni, Bugarska nije dobila pomoć od 500 miliona evra od EU, čiji punopravni član je postala 2007. godine.

Građani skeptični u postizborno poboljšanje

Ko god dauspe da formira vladu moraće da se suoči sa teškoćama u privredi, koja je pogođena svetskom ekonomskom krizom i raširenom korupcijom.

"Bugarska, posle izbora, neće izgledati ni bolje ni lošije, jer nijedna partija neće moći da formira vladu", kaže stanovnik Sofije Juri Angelov.

Sve stranke su u predizbornoj kampanji najavile da će popraviti imidž Bugarske i povratiti poverenje Evropske unije, kako bi zemlji ponovo bio omogućen pristup zamrznutim evropskim fondovima.

Bugarska je članica Evropske unije od januara 2007.

"Situacija je komplikovana, ali sve zavisi ko će pobediti na izborima. Verujem da će nekoliko partija dobiti isti procenat glasova, pa će vladu formirati veoma teško. Ipak, ovi izbori biće jedni od najbitnijih u modernoj istoriji Bugarske”, kaže jedan student iz Sofije.

Izbornu kampanju obeležila su stalna upozorenja protiv "kupovine glasova" siromašnih birača, kao i kandidature za poslanike ljudi iz podzemlja, osumnjičenih za iznude i pronevere, za ubistva i nasilništvo.

Poslanici, kao i oni koji se samo nađu na izbornim listama za bugarski parlament, zaštićeni su od krivičnog gonjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: