Uvodi se mera kućnog pritvora

U Srbiji se uvodi kućni pritvor. Zatvorenici će nositi elektronske narukvice i imaće ograničeno kretanje.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

19:25

Default images

Izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, koji ulazi u skupštinsku proceduru polovinom jula, predviđena je mera kućnog pritvora za izvršioce lakših krivičnih dela. Zatvorenici će biti u obavezi da nose elekronske narukvice, a njihovo kretanje će nadzirati specijalno odeljenje MUP-a Srbije.

Neće svi osuđeni ili pritvoreni morati da idu u zatvor. Ukoliko tako odluči sud, dovoljna će biti narukvica sa odašiljačem koju će biti obavezni da nose oko ruke ili noge.

Ako je skinu ili izađu van dozvoljene putanje kojom smeju da se kreću, biće kažnjeni, kaže državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen.

“Postajaće sistem, pri MUP-u najverovatnije, na kojima će imati ekran sa tačkicama i gde će se pratiti njihova kretanja. Sud određuje kuda da se kreću i koliko – na primer, idu na posao, jednom dnevno do najbliže prodavnice, sve ostalo vreme mora da bude u kući”, objašnjava Homen.

“To će konkretno značiti da će postojati specijalne jedinice koje prate kretanje i ako nešto prekrši, vraćaju ga u zatvor”, kaže on.

Zlatko Nikolić sa Instituta za kriminološka istraživanja smatra da bi bilo bolje da odluku o kućnom pritvoru ne donosi Sud već da bi, kako predlaže, to trebalo da se precizira u samom zakonu.

Ipak, kaže da je institucija kućnog zatvora dobra ideja koja već postoji u svetskom zakonodavstvu.

“Time se izbegava dodatna stigmatizacija. On radi i izdržava se o svom trošku. Ta deinstitucionalizacija je dobra”, smatra Nikolić.

U Ministartsvu pravde kažu da će se u početku ova sankcija primenjivati samo za kazne do godinu dana zatvora.

Kako kažu, srpski zatvori su prebukirani pa će se na ovaj način rasteretiti. Ova mera je jeftinija i za državu jer jedan zatvorenik državu košta 30 evra dnevno a boravkom u kućnom pritvoru bi se izbegli loši uticaji kojim počinioci lakših krivičnih dela ili maloletnici mogu da budu izloženi tokom boravka u zatvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: