Srbija: 760 000 nezaposlenih

U Srbiji, prema poslednjim podacima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 762.674 nezaposlene osobe.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2009.

11:23

Default images

Procenjuje se da je realan broj nezaposlenih mnogo veći. Radi povećanja zaposlenosti, Nacionalna služba za zapošljavanje od početka ove godine uvela je veliki broj mera i programa koje mogu da koriste ljudi koji su na njihovoj evidenciji.

Kao jedan od najvažnijih uzroka rasta stope nezaposlenosti u Srbiji navodi se svetska finansijska kriza. Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Ministarstvom ekonomije od početka godine se trudi da poveća broj zaposlenih uvođenjem različitih mera.

"Tu je program zapošljavanja pripravnika, subvencionisanja poslodavaca koji planiraju da prime lica za samostalan rad u struci. Imali smo program za poznatog poslodavca, ukoliko nemamo lica na evidenciji tog profila, a recimo poslodavac ima konkretnu potrebu za angažovanjem istih, onda se organizuju obuke za konkretnog poslodavca,“ rekla je Vesna Fabijan iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pravo učestvovanja u programima koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje imaju sve osobe koje su na njihovoj evidenciji, kao i poslodavci koji ispunjavaju uslove konkursa.

"Postoji i program samozapošljavanja, to je ukoliko lice planira da pokrene samostalnu delatnost, nalazi se na evidenciji, ima pravo da podnese zahtev da mu se sredstva u iznosu od 130 000 dinara odobre. Imali smo program za novo zapošljavanje, odnosno ukoliko poslodavac već postoji, planira da proširi svoju delatnost, imao je pravo u zavisnosti na razvijenost regiona, da podnese zahtev za novo zapošljavanje“, kazala je predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pored navedenih programa pokrenutih radi ublažavanja efekata krize, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u toku su redovne obuke i kursevi računara, stranih jezika, prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: