Zahtevi slovenačkih sindikata

Predstavnici slovenačkih sindikata na sastanku sa premijerom Borutom Pahorom zatražili su akciju, a ne obećanja vlasti.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2009.

13:11

Default images

Nakon današnje protestne konferencije, na kojoj su pored 300 predstavnika slovenačkih sindikata učestvovali i radnici preduzeća koja su u stečaju ili lošoj finansijskoj situaciji, ali i predstavnici studentskih organizacija koji su podržali radnike, delegacija sindikalista se sastala sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

Delegacija sindikalaca je od premijera zahtevala da, pre svega, reforme ne budu štetne po radnike, ali i da se odmah spreči dalje uništavanje preduzeća, da se stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta, kao i da se poboljša zakon o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti.

Sindikati su od premijera zatražili i da se vlada, u preduzećima gde ima posredničke vlasničke udele, odrekne dividendi i da pozove vlasnike kapitala da zaradu namenjuju za razvoj preduzeća i obezbeđivanje radnih mesta.

Istovremeno, sindikati traže i da se oporezuje luksuz, ali i pojača sistem javnog školstva i zdravstva u vreme krize.

Slovenački premijer je predstavnicima sindikata dao garancije da će biti ojačan socijalni dijalog, ali mu je lider slovenačkih sindikalaca Dušan Semolič odgovorio da se u obzir uzimaju samo činjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: