NATO: Rasmusen generalni sekretar

Danski premijer Anders Fog Rasmusen izabran je za novog generalnog sekretara NATO-a. Barak Obama uručio je povelje o pristupanju savezu Hrvatskoj i Albaniji.

Izvor: B92, Beta

Subota, 04.04.2009.

01:16

Default images

NATO je samit organizovan povodom 60 godina svog postojanja završio sa dve nove članice i sa novim generalnim sekretarom. Japa de Hop Shefera zameniće danski premijer Anders Fog Rasmusen. Lideri NATO-a izrazili su i spremnost za razvoj partnerstva sa Srbijom, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a prešli su preko pešačkog mosta na Rajni koji spaja Nemačku i Francusku, i tim simboličnim činom započeli drugi dan "rođendanskog" samita, koji se održava povodom 60 godina postojanja Severnoatlantske alijanse. Oni su, predvođeni nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, iz Kela pešice ''krenuli'' ka Francuskoj, gde ih je dočekao francuski predsednik Nikola Sarkozi.

NATO je posle teških pregovora uspeo i da izabare novog generalnog sekretara, danskog premijera Andersa Fog Rasumusena.

Protivljenje Turske izboru Rasmusena, zbog njegovog pristupa krizi nastaloj 2006. posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda u jednom danskom listu, pretilo je da ugrozi sliku jedinstva NATO-a, koju je Alijansa želela da predstavi na jubilarnom samitu.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je do promene stava došlo nakon što im je predsednik SAD Barak Obama obećao da će jedan od Rasmusenovih zamenika biti Turčin i dao garancije da će se turski oficiri naći u komandi NATO-a.

“Znate da je bilo rasprava tokom proteklih 36 sati, ali činjenica da stojimo ovde jedan pored drugog znači da je rešenje pronađeno, takođe u pogledu bojazni koje je izrazila Turska, i mi se svi slažemo i jedinstveni smo", poručio je sada već bivši generalni sekretar Jap de Hop Shefer.

“Duboko sam počastvovan što sam imenovan za narednog generalnog sekretara NATO-a i učiniću sve što mogu da ispunim poverenje koje su mi iskazale moje kolege”, rekao je Rasmusen.

U prvom obraćanju novinarima, Rasmusen je poslao poruku muslimaskim zemljama.

“Želim dobru saradnju i dijalog sa muslimanskim zemljama. Što se tiče Turske, ona je veoma važan saveznik i strateški važan partner, i želim da dobro sarađujemo”, rekao je novi generalni sekretar NATO-a.

Najvažnija tema bio je Avganistan i članovi NATO-a spremni su da u tu zemlju pošalju još 5.000 dodatnih vojnika.
Silvio Berluskoni (Beta)
Jubilani samit je na svoj način obeležio i italijasnki premijer Slivio Berluskoni.

Umesto da priđe Angeli Merkel, kao domaćinu susreta, Berluskoni joj je okrenuo leđa i nastavio da razgovara mobilnim telefonom.

Razgovor je potrajao, pa je Merkelova ušla u zgradu, ne sačekavši Berluskonija.

Berluskoni je rekao da nije prisustvovao početku ceremonije jer je morao da razgovara telefonom sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

On je novinarima, nakon završetka samita NATO, rekao da mu je generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer rekao da "direktno razgovara sa Erdoganom" kako bi ga ubedio da prihvati imenovanje danskog premijera Andersa Foga Rasmusena za novog generalnog sekretara Alijanse.

Berluskoni je rekao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel "vrlo dobro znala" za njegov razgovor sa Erdoganom.

Portparol turskog premijera je potvrdio da je Erdogan jutros razgovarao telefonom s Berluskonijem o imenovanju Rasmusena.

Obama uručio povelje o pristupanju NATO

Američki predsednik Barak Obama uručio je, drugog dana samita NATO-a u Strazburu, povelje o pristupanju Alijansi predsednicima i premijerima Hrvatske i Albanije.

Obama je, obraćajući se liderima zemalja Severnoatlantske alijanse, poželeo dobrodošlicu Hrvatskoj i Albaniji u NATO, rekavši da je ponosan što su te zemlje postale saveznice u Alijansi.

On je rekao da su Hrvatska i Albanija mnogo toga učinile na saradnji sa NATO-om, podsetivši da 140 albanskih i 298 hrvatskih vojnika učestvuje u misiji u Avganistanu.

Demonstranti zapalili hotel u Strazburu

Zapaljen nekadašnji pogranièni punkt (Beta)
Učesnici protesta protiv NATO-a zapalili su u Strazburu hotel i nekadašnji pogranični punkt na francusko-nemačkoj granici, a policija je upotrebila suzavac i šok bombe u pokušaju da suzbije rastuće nasilje.

Stotine demonstranata su, takođe, palili gume, razbijali izloge prodavnica i opustošili benzinsku stanicu i apoteku, preneo je Rojters.

Iz bezbednosnih razloga, supruge lidera zemalja članica NATO-a, među kojima prve dame SAD i Francuske, Mišel Obama i Karla Bruni-Sarkozi, otkazale su u poslednjiem trenutku posetu bolnici u Strazburu, u kojoj se leče oboleli od raka.

Središte protesta bilo je na francuskoj strani mosta Evropa, koji spaja francusku i nemačku obalu Rajne.

Most je udaljen pet kilometara od centra, gde se održava samit 28 lidera NATO-a.

NATO: Rusija treba da povuče trupe

NATO je pozvao Rusiju da povuče trupe iz gruzijskih regiona Južne Osetije i Abhazije i ispuni svoja obećanja data prošle godine na mirovnim pregovorima, kojim je posredovala EU.

NATO je saopštio da je Rusija "od izuzetnog značaja" i da alijansa želi da prevaziđe nesuglasice sa Moskvom.

U saopštenju na kraju samita NATO izražena je zabrinutost zbog prisustva ruskih snaga u separatističkim regionima Gruzije.

Apeluje se na Rusiju da svoje snage povuče iz Južne Osetije i Abhazije i da promeni svoju odluku o priznanju njihove nezavosnosti.

Kremlj je više puta saopštio da ne dolazi u obzir da Rusija povuče priznavanje nezavisnosti tih regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: