EU: Belorusija da sprovede reforme

Vlast u Belorusiji mora više da se angažuje na političkim reformama pre nego što EU pristane na konkretniju saradnju s tom zemljom, kaže Benita Ferero-Valdner.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2009.

01:55

Default images

Evropska komesarka Benita Ferero-Valdner je najavila da će u petak prvi put posetiti Belorusiju, gde će razgovarati sa državnim vrhom te zemlje. To će ujedno biti druga poseta ovog meseca nekog od visokih zvaničnika EU Minsku, gde je nedavno boravio i komesar za proširenje EU Oli Ren.

Ona je dodala da Belorusija ima priliku da se približi EU, ali da sve i dalje zavisi od spremnosti vlasti u Minsku.

"Mi vidimo da postoji prilika da približimo Belorusiju nama i voleli bismo da to i učinimo", kazala je u Londonu Benita Ferero-Valdner. Ali bi se to dogodilo, EU mora da vidi da je još dosta toga učinjeno u političkim reformama, dodala je ona.

Ferero Valdner je kazala i da je do sada učinjeno nekoliko dobrih koraka, poput oslobađanje pojedinih političkih zatvorenika, davanja dozvola za registrovanje pojedinih nevladinih organizacija, ali da i dalje ima zabrinjavajućih slučajeva zbog čega EU želi da vidi sistemske promene.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pokušava da istovremeno održi tradicionalno bliske odnose sa Rusijom i da se, s druge strane, približi EU. Približavanje Belorusije Uniji praktično je počelo tek 2006. godine, kada su Belorusija i Rusija imale spor oko cene gasa.

EU je posle mešanja Rusije u krizu u Gruziji prošle godine ponudila zemljama istočne Evrope partnerski dogovor. Taj dogovor predviđa finansijsku pomoć, vizne olakšice u uslovljen sporazum o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Moldavijom.

Iz Brisela poručuju da bi za tu vrstu partnerstva mogla da se kandiduje i Belorusija, ukoliko sprovede političke reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: