Miler: Stanišić nije bio agent CIA

Jovica Stanišić nije bio plaćeni agent CIA niti je od nje dobijao zadatke, već je pod svojim uslovima "delio informacije" s tom službom, kaže novinar Greg Miler

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 03.03.2009.

01:43

Default images

Greg Miler je nedavno u "LA tajmsu" objavio članak o navodnim vezama bivšeg šefa DB-a Jovice Stanišića i CIA. On je u intervjuu BIRN-ovoj Internet publikaciji "Balkan insajt" rekao da je Stanišić "davao informacije o tome šta se dešava u vladi", u vreme kada su te informacije bile preko potrebne SAD, ali da je u tome "postavljao izvesne granice".

Američki novinar je rekao da se, pošto Stanišić nije bio aktivan agent, u CIA nije razmišljalo o mogućnosti da mu se da novi identitet i da se on skloni na sigurno mesto.

Miler je ocenio da je Stanišićev motiv za saradnju s CIA bila želja da vidi šta SAD smeraju i da utiče na događaje, pošto je smatrao da Slobodan Milošević ne vodi zemlju u pravom smeru.

Prema njegovom mišljnju, Stanišić je sebe video kao veoma važnu osobu koja bi mogla da povlači konce iza scene i utiče na događaje u Beogradu. Osim što je zajedno sa CIA pomogao u spasavanju pripadnika NATO-a u Bosni, on je pokušavao da utiče na ljude koji su činili Miloševićev režim, istakao je Miler.

Stanišić je postao osoba kojoj su SAD govorile: ako vaša vlada učini to i to, mi ćemo odgovoriti na ovaj način, pa je pokušavao da radi u okviru vlade da se to ne dogodi, dodao je Miler.

"On je postao, kako mi je rečeno, vrsta agenta od akcije - neko ko je želeo da sluša Zapad i radi unutar sopstvene vlade da bi uticao na rezultat radi izbegavanja krize", naveo je autor teksta u "LA tajmsu".

Prema njegovom mišljenju, Stanišić je bio u raskoraku sa Miloševićem i među njima je uvek postojao sukob, ali je u isto vreme bio i lojalan Srbin.

"Ne mislim da je ikada želeo da izda svoju zemlju ili svoju vladu", istakao je američki novinar.

Prema njegovim rečima, Stanišićev slučaj je veoma komplikovan jer je tu sve bilo sivo i u senkama, drugim rečima - klasična priča o špijunaži.

Miler je rekao da su operativci CIA posetili Stanišića u bolnici u Haškom tribunalu, ali nisu sa njim komunicirali svakoga dana, već su imali odnos "prema nekom iz svoje prošlosti sa kojim održavaju kontakt".

Stanišić: Naslov nije tačan

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić rekao je da nije tačan naslov teksta "Los Anđeles tajmsa", u kome se navodi da je on bio špijun CIA.

On je prvo odbio da komentariše te tvrdnje za list “Blic“, pozivajući se na obavezu ćutanja prema Haškom tribunalu. Međutim, na insistiranje lista da da odgovor, Stanišić je ispred vrata svog stana prokomentarisao jučerašnji tekst u “Blicu“ rečima: “Naslov ne korespondira s tekstom. Naslov nije tačan.”

Prema oceni tog lista, Stanišić time potvrđuje brojne navode novinara "LA tajmsa" o njegovoj saradnji sa CIA, ali demantuje da je odavao tajne.

Praktično, Stanišić sugeriše da je sarađivao sa CIA, ali ne i radio za nju, piše beogradski dnevnik.

Na pitanje da li je tačno da je 1991. tadašnji šef CIA Džon Dojč došao u Beograd, gde je razgovarao ne samo s njim već i sa Miloševićem, Stanišić je kratko rekao:

“To nije bilo 1991, već 1995, ali rekao sam vam, ja ne govorim za medije, došli ste mi na vrata i sada moram da ih zatvorim.”

U tekstu "LA tajmsa" tvrdi se da je Stanišić godinama bio glavni čovek američke agencije u Beogradu, a da je CIA zauzvrat Haškom tribunalu dostavila poverljiv dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: