Šutanovac: Važno učešće u misijama

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je Vladi Srbije predat Nacrt zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u operacijama u inostranstvu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2009.

13:37

Default images

"Učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN, u mnogo većem obimu nego sada, nije interes samo sistema odbrane, već je to državni interes usmeren ka jačanju našeg spoljno -političkog kapaciteta", rekao je Šutanovac u intervjuu Tanjugu.

Ministar je ukazao da je "veliki deo kritičara takvih aktivnosti svojevremeno podržavao Josipa Broza Tita, a zaboravljaju da se u periodu njegove vlasti u toku samo jedne godine na Sinaju smenjivalo oko 1.700 pripadnika tadašnje JNA", te da je tada, nekadašnja država imala najveći spoljnopolitički kapacitet u istoriji postojanja.

"Smatram da bi se jednim velikim delom istorija Srbije promenila da smo u proteklom periodu uzeli ozbiljnije učesće u mirovnim operacijama", rekao je Šutanovac.

On je rekao da su prošle godine sertifikovani za mirovne operacije pripadnici medicinskog tima sa Vojnomedicinske akademije i da je jedan tim već bio na pripremama u Norveškoj.

Ministar odbrane je naznačio da će pripadnci našeg sistema odbrane "biti spremni već tokom ove godine da učestvuju u mirovnim operacijama u skladu sa odlukama nadležnih organa".

O odnosima sa NATO-om

Osvrnuvši se na aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir, Šutanovac je rekao da Srbija još uvek nema otvorenu kancelariju pri NATO-u i uspostavljenu misiju, izražavajući očekivanje da će u ovoj godini ta misija biti i otvorena.

"To nije samo problem Ministarstva odbrane, to je zajednički problem Ministarsta spoljnih poslova i Ministarstva odbrane", rekao je Šutanovac.

On je podsetio da je početkom oktobra prošle godine potpisan sprazum o bezbednosti informacija sa NATO, nakon čega je, uz određene tehničke teškoće, počeo proces otvaranja Misije.

Po njegovim rečima, naša težnja, kao i svih oni koji imaju misije, a nisu članice NATO, je da ona zastupa interese države Srbije, sistema odbrane i da učestvuje u radu mnogobrojnih uskostručnih komiteta Alijanse.

Na pitanje o razvoju odnosa Srbije i NATO, čija je vojna intervenicija protiv tadašnje Jugoslavije i Srbije počela u martu pre deset godina, Šutanovac je rekao da je "to tragičan dan, kada je NATO uradio nešto za šta apsolutno niko u Srbijii nema razumevanja".

"Ali, bez obzira na osećanja koja izaziva podsećanje na tu operaciju, mi moramo da se krećemo napred...Neprirodno je da su Velika Britanija i Nemačka mnogo brže razvijale međusobne odnose nakon Drugog svetskog rata, nego što mi uspevamo da razvijemo odnose sa NATO", rekao je on.

Šutanovac je naveo i da je jasno "Srbija ima određene skrupule u odnosu na NATO", ali da je svejedno "duboko ubeđen je da je većinsko mišljenje među pripadnicima Vojske Srbije da moramo da idemo u pravcu integracija".

On je dodao da je ubeđen da među pripadnicma Vojske preovladava mišljenje "da moramo da razmenjujemo znanje, iskustva i veštine i da zajedno vežbamo sa pripadnicima Alijanse - jednog od najvecih i najjačih sistema u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: