Nedelja, 16.11.2008.

01:35

Lošija roba na tržištu Srbije

Uvozna roba u domaćim trgovinama bitno je lošija od proizvoda istih proizvođača u zapadnim zemljama, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Vodeće multinacionalne kompanije svoje proizvode prilagođavaju kupovnoj moći teritorije na kojoj ih plasiraju. Za Srbiju koriste obično donju granicu kvaliteta, pa kad stave određenu dozu kakaa u čokoladu ili voćne baze u sokove, dobijemo razblaženu varijantu zapadne čokolade ili soka. Sve varira od kompanije do kompanije, ali princip je isti.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača kaže da je to primer zloupotrebe stečenog poverenja kupca u robnu marku.

On smatra da kompanije koje lansiraju ovu robu treba da primene različite reklame, ali i da cene za domaće potrošače moraju biti mnogo niže.

Bogosavljević navodi primere proizvoda niskog kvaliteta koji su se našli na tržištu Srbije, poput vina geografskog porekla kod kojih je ustanovljeno da su u zoni minimuma što se kvaliteta tiče i, samim tim, ne mogu se deklarisati kao vina vrhunskog kvaliteta.

Svaki proizvođač ima pravo da procenjuje tržište i da prema tome plasira svoje proizvode, uz uslov da ta roba bude bezbedna, ukazuju stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Podeli: