Nedelja, 16.11.2008.

01:35

Lošija roba na tržištu Srbije

Uvozna roba u domaćim trgovinama bitno je lošija od proizvoda istih proizvođača u zapadnim zemljama, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Lošija roba na tržištu Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

goran

pre 15 godina

prizvodjac je jedno a uvoznik drugo. Mi smo zrtve uvoznika a ne prozvodjaca. Posto delta drzi monopol na uvoz svega u Srbiji treba priupitati njega .Jasno je da se najlakse obogatis kupovinom fals robe. Zatvorenost Srbije takvima samo ide na ruku jer niko ne moze da izadje i proveri sta je pravi kvalitet. A probaj da uvezes nesto mimo delta . Jedan primer su vina, gde Delta ima tapiju na uvoz. Valja Srbima australiska vina koja kupuje za ispod pet dolara a prodaje ih za dvadeset kao eksluzivna. Naucio covek jos kada je poceo sa Nike proizvodima trece klase. Postoji drzavni organ koji kontrolise kvalitet rove ali sta to vredi kad "delta" kontrolise drzavu.

stranac

pre 15 godina

voce, povrce mlecni proizvodi i meso u srbiji jesu daleko bolji nego na zapadu, ali proizvodi o kojima se govori (roba siroke potrosnje, kozmetika, odeca) su losijeg kvaliteta. 10 puta veca razlika u platama srba i amerikanaca ne smeju da budu kriterijum upravo zato sto su cene svuda iste uprkos nizim platama. a za istu cenu moras dobiti isti kvalitet bez obzira koliku platu imas. bilo bi dobro da neko objavi ako zna kontakte drustava za zastitu potrosaca, posto je to jedino sredstvo obicnog smrtnika da se bori protiv svega ovoga i da se zastiti. sporo, ali dostizno :)

dejan

pre 15 godina

Ja zivim u Nemackoj i ne zelim sada da pravim reklamu za svoju bivsu firmoovde, ali sam radio u fabrici koja proizvodi tehnicku robu. I mogu reci da smo 100% slali robu istog kvaliteta u celi svet.
Naravno bilo je robe u raznim klasama i tu je bila razlika u ceni.
Proizvod A je imao istu kvalitetu u Nemackoj, Srbiji i Senegalu, kao i C samo sto je A bio znatno skuplji od C u svim drzavama!!!
I SVI nasi proizvodi su jefitniji u Srbiji nego Nemackoj! Znam o cemu pricam jer sam radio na izvozu.
Ali mi nismo imali uvoznika u Srbiji nego smo otvorili nase pretstavnistvo koje uvozi robu iz Nemacke.

Ali ja samo mogu da govorim o firmi za koju sam radio.
A sto se hrane tice, ne znam zasto neko uopste kupuje uvozno u Srbiji? Nemate pojma kako je hrana u Srbiji dobra!!!

bugzy

pre 15 godina

Dokle god je proizvođaču deklaracija na ambalaži ispravna ne može mu niko ništa. Ali, navešću dva suprotna primera. Imao sam prilike da upoređujem najobičniju Nivea kremu (tamnoplava kutija) kupljenu ovde i istu takvu kupljenu u Nemačkoj. Poređenjem deklaracija se jasno vidi da se u kremi iz Nemačke nalazi jedan sastojak više. Znači razlikuje se ali je to i napisano (doduše sitnim slovima).
Ista situacija je i sa famoznim pričama o drugačijoj Koka-koli zavisno gde je ko bio. Uporedite sadržaj šećera na deklaracijama i videćete o čemu se radi. Koka-kola recimo za Makedoniju je slađa od koka-kole za Srbiju.
Negativan primer je bio u Hrvatskoj pre par godina. Njihovo udruženje za zaštitu potrošača je analiziralo kvalitet hemijskih proizvoda. Kupili su ih u hrvatskim podavnicama, a zatim identične takve proizvode u Beču. Kada su objavili rezultate analiza koji su dokazali da se hemijski sastav Ariela različit u Hrvatskoj i Austriji iako je deklaracija identična, Procter&Gamble ih je tužio. Međutim iznos naknade za rušenje ugleda koji su oni tražili su na kraju morali da plate Udruženju za zaštitu potrošača.

Sanja

pre 15 godina

bas sad citam sve ove komentare i moram da primetim da ja nikad nisam primetila razliku u kvalitetu.Ja inace zivim u Norveskoj i kad dodjem u Bg kupim iste uloske ili farbu za kosu ili kozmetiku - i nikad nisam primetila razliku.Cak se desava da u Norveskoj kupim proizvod na kojem je napisano samo na istocno-evorpskim jezicima i na engleskom. Mozda se malo radi o tome da vecina ljudi ocekuje da je na zapadu sve jako dobro pa kad to onda dobije tu u Srbiji, onda sledi zakljucak da su ocekivanja prevelika i da sve nije bas tako dobro..a tesko je sebi neke stvari priznati. Ne radi se uopste o nekoj konspiraciji prema Srbiji, to su bas onako, Seseljevsko-radikalne teorije zavere. Gotovo je sa 90-im, dajte malo pozitivnog duha. Kupujmo nase proizvode, nisu oni bas tako gori od zapadnih.

Blazenka

pre 15 godina

I losija i skuplja.
Treba da vidite Persil prasak za ves,kada su mi doneli iz Nemacke,nisam mogla da verujem kada sam videla da ni boja nije ista,a o mirisu necu da govorim.Tako je i sa Arijelom,Loreal kozmetikom ...

P.R

pre 15 godina

Nama je preko potrebno otvaranje trzista, i to u svim dimenzijama. Time bi se razbili monopoli. Ako, na primer, hocu da kupim 2 konzerve kukuruza, 3 konzerve graska, 5 x 200g cokolade i 3 flase vina - prvo cu pogledati cene na sajtu domaceg maloprodajnog lanca, a zatim cu pogledati cene na nekom inostranom e-bay. Posle kalkulacije troskova transporta i ostale logistike (carina mora biti 0), mozda se opredelim za narudzbu iz, npr. Nemacke ili Madjarske (povoljniji odnos cena-kvalitet). Drzava, izmedju ostalih anti-monopolistickih mera, mora da nam omoguci i ovakvo pravo izbora, inace dzaba nam dostupnost ICT!

Diba

pre 15 godina

Sto se hrane tice Srbija je svakako konkurentna po kvalitetu na svetskom trzistu. Ako uvezena roba je stvarno losija nego na Evropskom trzistu onda treba da kupujemo vise od domacih stvari. Ja licno mnogo vise kupujem srpsku hranu od uvozne.

potrosac

pre 15 godina

Sve to stoji, ali su mnogi proizvodi (narocito kozmetika) i takvi kakvi su, boljeg kvaliteta od domacih. probala sam Garnier farbe za kosu iz Engleske i iz Srbije-nema tu neke velike razlike. I na pamet mi ne pada da kupim domacu. A sto se cena tice, krivi su monopolisti, ne prozivodjaci. Mi zene iz Srbije nemamo losiju kozu od onih na Zapadu, ali ni bolju od zena iz zemalja u okruzenju. A para imamo onoliko koliko imamo.

Popaj

pre 15 godina

Kakav klijent, takav i kvalitet usluge, to je bar staro pravilo. Postanimo "postovani klijenti" pa cemo dobijati bolju robu, kao Cesi recimo.
Ne moze zajedno Topcider, radikali1, radikali2, Ivica Dacic, ruska gubernija, UDBA i Ratko s jedne strane i Lindt cokolade prvog kvaliteta s druge.

Ima tu jos da se kopa

pre 15 godina

I ja mislim da je dobro da je tema otvorena, ali kao sto su neki ovde vec rekli to je samo deo problema. Drugi deo je da je roba isti cene ili cak ponekad skuplja nego u zemljama EU. Govorim iz iskustva, jer sam ziveo u Austriji, Nemackoj a sada u Britaniji. Pitanje je onda kako moze biti skuplja? Odgovor su naravno tajkuni i politicari koji ih stite i kojima su usta puna Kosova a preziru sopstvene gradjane. Ima nekoliko jeftinih supermarketa u EU (Aldi, Zielpunkt, etc) i ni za koga od njih nije najavljeno da moze doci u zemlju, nego ovi skuplji samo (Tesco, Spar) medju kojima i ovaj turski (koji opet na osnovu iskustva je skup i nekvalitetan)koji naravno nece biti tolika konkurencija Maxiju. Sve su to teme vredne daljeg istrazivanja novinara u vreme kad imamo obecanu socijalnu vladu koja se ni po cemu ne razlikuje od ranije korumpirane i nezainteresovane za zivot gradjana. Znaci nije resenje samo kupujmo domace, kupci moraju imati izbor, ali da ne budu prevareni zbog toga.

Draško

pre 15 godina

Pa to se radi na svim nižerazrednim tržištima, nije Srbija u očima tih multinacionalnih kompanija ništa posebno izdvojena. Postoji jednostavno rešenje: kupujte domaće! Drastično je jevtinije, a i kada nije u svakom slučaju je daleko kvalitetnije. Ovo ostalo, uvozno, nije da bojkotujem ali ne želim da me neko pravi budalom i smatra primitivnim manje vrednim urođenikom, i to za skupe (moje) pare.

zoran

pre 15 godina

O ovome sam pricao ljudima jos pre 5, 6 godina. U Srbiji su laptopvi drugaciji, televizori plazma su drugacijeg kvaliteta a kamoli hrana, kozmetika i slicno. I to svako ko ima malo mozga i koje ziveo u vise zapadnih zemalja zna. Druga stvar je oko cena. potpuna je laz da suc cene iste ko na zapadu. Cene te krs robe koja se uvozi je u proseku skuplja u Srbiji za 30% nego naprimer u Nemackoj. A oko duplo je skuplja nego na primer u USA. Govorim o hrani, kozmetici, garderobi. A sta je pravi uzrok ovome, pravi problem, na koji sam isto ukazivao kako svim medijima tako i ljudima koje znam. Probajte da uvezete nesto. Drzava ce vam stopirati. A zasto? verovatno da biz zastitila svoje velike igrace koji se enormno bogate. U Srbiji je monopol u 90% slucajajeva na snazi, a mozda i 95% sve robe siroke namene. Pokusao sam jednom da krenem sa uvozom iz USA garderobe koja je bila i tri puta jeftinija u to vreme nego ovde. U prici sa spediterom objasnjeno mi je da ne mogu uvoziti marke koje naprimer uvozi DELTA i drugi "jaki" igraci. Jos bi to sto bi uvozio bilo kvalitetnije nego slicni proizvodi ovde. Desice se da vam robu proglase za falsifikat carinici, uz savete "strucnjaka" od nekih kvazi generalnih zastupnika. Onda roba vam moze stajati po 3 meseca, carinici su svi odreda korupmirani. Da ne pisem dalje, primera je milion. I tako ce biti dok god Srbiju drze izolovanu tajkuni u drustvu sa politicarima.

radomir

pre 15 godina

Sami smo krivi.Dok je ovaca biće i vune.Onaj ko treba da preduzme nešto po tom pitanju troši vreme na unutrašnje političke protivnike ili lične ambicije

Posmatrac

pre 15 godina

Zato treba vise da pravimo sami a manje uvozimo. Sigurno 80 % kojekave uvezene robe moze i kod nas da se pravi i da bude kvalitetnije a o napretku privrede i da ne govorimo. Umesto sto ulazu pare samo u prodajne objekte nasi tajkuni bi trebali bolje da ulazu u domacu proizvodnju. Da je prodaju imaju gde a mozda bi se i izvozilo ako je kvalitetno i atraktivno upakovano.

nepravilna sljiva

pre 15 godina

Zato ja kupujem sve domace, i citam sta pise na ambalazi, ne hranim se zdravo ali se hranim kvalitetno i jos podrzavam nasu privredu. Takodje ne kupujem slovenacke krastavcice,parike itd.
Ovo je nesto cega bi svi trebali da se pridrzavaju posebno u ovim teskim okolnostima po nas. Stvarno nista ne kosta a mnogo vredi. Inace kada putujem u Madjarsku ili Rumuniju redovno nosim nase proizvode i delim prijateljima,cak su poceli i da narucuju.
Malo sam obisao Evropu i moram da priznam da je nasa hrana naj ukusnija i posle tri godine provedene u jednoj EU drzavi bukvalno sam poceo da sanjam hranu, smrsao sam 10 kg za 2 meseca.
Bas volim da jedem i gurman sam, ali posle ovog perioda provedenog napolju stvarno ne mogu da izdvojim njihov proizvod koji mi nedostaje ovde i koji ima tako dobar ukus da pozelim da se vratim samo da bih jeo taj proizvod.
Kupio sam na Malti jednom zamrznute batake 40% prekriveni perijem ! ponekad se stvarno zapitam o kakvim standardima EU govori.

pajser

pre 15 godina

Dobro se neko setio da progovori o ovoj temi. Sve trvrdnje su tacne, a ja bih zamolio neku laboratoriju da uradi studiju uporedjivanja sadrzaja i kvaliteta svih proizvoda koji se uvoze...prvobitno hranu i kozmetiku, uzimajuci uzorke iz nemacke ili italije i ove nase poluproizvode...vrlo jednostavna studija...ciji rezultati ce sokirati neobavestenu srpsku javnost.
Naravno, treba naci nekog pouzdanog da odradi ovo, a ne nekog ko bi se prodao za par hiljada evra...

Marko

pre 15 godina

Dobro je da je tema 'otvorena'. Ajde sad da idemo dalje konkretno. Koji su to proizvodjaci? Ili, bar, koji su otisli najdalje sa ovom praksom? Sta mozemo da uradimo po tom pitanju? Ne bi bilo lose da se objavi kakav sajt sa vise podataka o ovom degradirajucem problemu.

Besna Dea

pre 15 godina

Ma dajte! Ovo je istina. Koristila sam pre mnogo godina Avon. Sada ovde stiže ista firma za naše tržište, očajnog kvaliteta i visokih cena. Kao da naše žene imaju svinjsku kožu... Prijateljica je došla iz Engleske, zatrebala joj je krema jedne zaista poznate firme, ovde je koštala preko 8ooo din. Iznervirala se jer u Engleskoj košta skoro upola, ipak je gunđajući kupila, da bi je sutradan vratila besna jer to uopšte ni prineti nije ista krema. Srećom vratili su joj novac. Bar nešto. Kada se vratila u Englesku poslala mi je tu kremu poštom, jer sam ja bila sumnjičava. I stvarno... Primera ima mnogo, a sigurno vam je neko došao iz inostranstva, tako vam ova priča nije nepoznata. Priča da kompanije moraju da snize kvalitet zbog cene, je više nego uvredljiva. Prvo sniziti kvalitet je uvreda sama po sebi, a drugo cena je većini slučajeva viša nego u zemlji porekla. A gospodinu koji kao predstavlja potrošače i za koga mnogi kažu da je marioneta vladajuće administracije, poručujem da bar napravi sajt udruženja, da bi prvid da nešto radi bio manje očigledan

Potrosac sa iskustvom

pre 15 godina

To je tacno. Od farbi za kosu do cokolada i deterdzenata. O tome treba voditi racuna kad se kupuje roba i kad se uvozi.

Prvo skoci, pa reci hop!

pre 15 godina

Hocete jednake standarde?
Cetvoroclana porodica sa dvoje dece u SAD zivi prosecno sa 60000 $ godisnje, ako oba roditelja rade i to najobicnije poslove-kasirke u radnjama, razni prodavci, dakle nista specijalno. Ista takva porodica u Srbiji u proseku zivi sa 6,000 $ godisnje. Razlika je 10 puta! Ako hocete isti kvalitet, onda treba isto i da platite. Pitanje je da li mozete?

Vlada

pre 15 godina

Ovo je tacno, stim sto fali jos informacija. Strani proizvodjaci prilagodjavaju kvalitet i cenu nasim uslovima, a domaci EKSKLUZIVNI uvoznici nabijaju marzu, pa imamo evropske cene za "neevropske" proizvode. Jaki uvoznici ne daju da neko drugi udje na trziste sa kvalitetnijom robom i manjim marzama.

domacin

pre 15 godina

Zato ja uvek kupujem domacu hranu! Pogledajte samo sta je sastav svih onih sokova koji se uvoze - cista hemija...
KUPUJMO DOMACE - OBNOBIMO SRBIJU!!!

Ivan

pre 15 godina

Što su dobri ovi iz EU. Inače nekad sam radio u fabrici gde smo isti proizvod slali u Srbiju i Italiju, Nemačku. Naravno kvalitet surovina i konačni poluproizvod koji je išao u fabriku u Srbiju bio je mnogo lošijeg kvaliteta nego onaj za Italiju. Kako čujem od bivših kolega i dandanas se tako radi.

pactko

pre 15 godina

konačno da se priča o ovom problemu! Naše tržište je preplavljeno znatno lošijim proizvodima sa samo malo nižim cenama od kvalitetnijih koji se mogu kupiti u inostranstvu. Naravno to nije nikakva novost da ova država ne daje ni 5% do svojih građana, ali mi bi trebali da dajemo do sebe! Treba da se organizujemo u moćna društva za zaštitu potrošača, koja će biti u stanju da organizuju akcije BOJKOTA skupocene škart-robe. To će biti kao vreli šamar na lice svih ovih koji se bogate na našoj nevolji!

Vlada

pre 15 godina

Ovo je tacno, stim sto fali jos informacija. Strani proizvodjaci prilagodjavaju kvalitet i cenu nasim uslovima, a domaci EKSKLUZIVNI uvoznici nabijaju marzu, pa imamo evropske cene za "neevropske" proizvode. Jaki uvoznici ne daju da neko drugi udje na trziste sa kvalitetnijom robom i manjim marzama.

zoran

pre 15 godina

O ovome sam pricao ljudima jos pre 5, 6 godina. U Srbiji su laptopvi drugaciji, televizori plazma su drugacijeg kvaliteta a kamoli hrana, kozmetika i slicno. I to svako ko ima malo mozga i koje ziveo u vise zapadnih zemalja zna. Druga stvar je oko cena. potpuna je laz da suc cene iste ko na zapadu. Cene te krs robe koja se uvozi je u proseku skuplja u Srbiji za 30% nego naprimer u Nemackoj. A oko duplo je skuplja nego na primer u USA. Govorim o hrani, kozmetici, garderobi. A sta je pravi uzrok ovome, pravi problem, na koji sam isto ukazivao kako svim medijima tako i ljudima koje znam. Probajte da uvezete nesto. Drzava ce vam stopirati. A zasto? verovatno da biz zastitila svoje velike igrace koji se enormno bogate. U Srbiji je monopol u 90% slucajajeva na snazi, a mozda i 95% sve robe siroke namene. Pokusao sam jednom da krenem sa uvozom iz USA garderobe koja je bila i tri puta jeftinija u to vreme nego ovde. U prici sa spediterom objasnjeno mi je da ne mogu uvoziti marke koje naprimer uvozi DELTA i drugi "jaki" igraci. Jos bi to sto bi uvozio bilo kvalitetnije nego slicni proizvodi ovde. Desice se da vam robu proglase za falsifikat carinici, uz savete "strucnjaka" od nekih kvazi generalnih zastupnika. Onda roba vam moze stajati po 3 meseca, carinici su svi odreda korupmirani. Da ne pisem dalje, primera je milion. I tako ce biti dok god Srbiju drze izolovanu tajkuni u drustvu sa politicarima.

pactko

pre 15 godina

konačno da se priča o ovom problemu! Naše tržište je preplavljeno znatno lošijim proizvodima sa samo malo nižim cenama od kvalitetnijih koji se mogu kupiti u inostranstvu. Naravno to nije nikakva novost da ova država ne daje ni 5% do svojih građana, ali mi bi trebali da dajemo do sebe! Treba da se organizujemo u moćna društva za zaštitu potrošača, koja će biti u stanju da organizuju akcije BOJKOTA skupocene škart-robe. To će biti kao vreli šamar na lice svih ovih koji se bogate na našoj nevolji!

Besna Dea

pre 15 godina

Ma dajte! Ovo je istina. Koristila sam pre mnogo godina Avon. Sada ovde stiže ista firma za naše tržište, očajnog kvaliteta i visokih cena. Kao da naše žene imaju svinjsku kožu... Prijateljica je došla iz Engleske, zatrebala joj je krema jedne zaista poznate firme, ovde je koštala preko 8ooo din. Iznervirala se jer u Engleskoj košta skoro upola, ipak je gunđajući kupila, da bi je sutradan vratila besna jer to uopšte ni prineti nije ista krema. Srećom vratili su joj novac. Bar nešto. Kada se vratila u Englesku poslala mi je tu kremu poštom, jer sam ja bila sumnjičava. I stvarno... Primera ima mnogo, a sigurno vam je neko došao iz inostranstva, tako vam ova priča nije nepoznata. Priča da kompanije moraju da snize kvalitet zbog cene, je više nego uvredljiva. Prvo sniziti kvalitet je uvreda sama po sebi, a drugo cena je većini slučajeva viša nego u zemlji porekla. A gospodinu koji kao predstavlja potrošače i za koga mnogi kažu da je marioneta vladajuće administracije, poručujem da bar napravi sajt udruženja, da bi prvid da nešto radi bio manje očigledan

domacin

pre 15 godina

Zato ja uvek kupujem domacu hranu! Pogledajte samo sta je sastav svih onih sokova koji se uvoze - cista hemija...
KUPUJMO DOMACE - OBNOBIMO SRBIJU!!!

Ivan

pre 15 godina

Što su dobri ovi iz EU. Inače nekad sam radio u fabrici gde smo isti proizvod slali u Srbiju i Italiju, Nemačku. Naravno kvalitet surovina i konačni poluproizvod koji je išao u fabriku u Srbiju bio je mnogo lošijeg kvaliteta nego onaj za Italiju. Kako čujem od bivših kolega i dandanas se tako radi.

Marko

pre 15 godina

Dobro je da je tema 'otvorena'. Ajde sad da idemo dalje konkretno. Koji su to proizvodjaci? Ili, bar, koji su otisli najdalje sa ovom praksom? Sta mozemo da uradimo po tom pitanju? Ne bi bilo lose da se objavi kakav sajt sa vise podataka o ovom degradirajucem problemu.

Potrosac sa iskustvom

pre 15 godina

To je tacno. Od farbi za kosu do cokolada i deterdzenata. O tome treba voditi racuna kad se kupuje roba i kad se uvozi.

Prvo skoci, pa reci hop!

pre 15 godina

Hocete jednake standarde?
Cetvoroclana porodica sa dvoje dece u SAD zivi prosecno sa 60000 $ godisnje, ako oba roditelja rade i to najobicnije poslove-kasirke u radnjama, razni prodavci, dakle nista specijalno. Ista takva porodica u Srbiji u proseku zivi sa 6,000 $ godisnje. Razlika je 10 puta! Ako hocete isti kvalitet, onda treba isto i da platite. Pitanje je da li mozete?

Posmatrac

pre 15 godina

Zato treba vise da pravimo sami a manje uvozimo. Sigurno 80 % kojekave uvezene robe moze i kod nas da se pravi i da bude kvalitetnije a o napretku privrede i da ne govorimo. Umesto sto ulazu pare samo u prodajne objekte nasi tajkuni bi trebali bolje da ulazu u domacu proizvodnju. Da je prodaju imaju gde a mozda bi se i izvozilo ako je kvalitetno i atraktivno upakovano.

nepravilna sljiva

pre 15 godina

Zato ja kupujem sve domace, i citam sta pise na ambalazi, ne hranim se zdravo ali se hranim kvalitetno i jos podrzavam nasu privredu. Takodje ne kupujem slovenacke krastavcice,parike itd.
Ovo je nesto cega bi svi trebali da se pridrzavaju posebno u ovim teskim okolnostima po nas. Stvarno nista ne kosta a mnogo vredi. Inace kada putujem u Madjarsku ili Rumuniju redovno nosim nase proizvode i delim prijateljima,cak su poceli i da narucuju.
Malo sam obisao Evropu i moram da priznam da je nasa hrana naj ukusnija i posle tri godine provedene u jednoj EU drzavi bukvalno sam poceo da sanjam hranu, smrsao sam 10 kg za 2 meseca.
Bas volim da jedem i gurman sam, ali posle ovog perioda provedenog napolju stvarno ne mogu da izdvojim njihov proizvod koji mi nedostaje ovde i koji ima tako dobar ukus da pozelim da se vratim samo da bih jeo taj proizvod.
Kupio sam na Malti jednom zamrznute batake 40% prekriveni perijem ! ponekad se stvarno zapitam o kakvim standardima EU govori.

Ima tu jos da se kopa

pre 15 godina

I ja mislim da je dobro da je tema otvorena, ali kao sto su neki ovde vec rekli to je samo deo problema. Drugi deo je da je roba isti cene ili cak ponekad skuplja nego u zemljama EU. Govorim iz iskustva, jer sam ziveo u Austriji, Nemackoj a sada u Britaniji. Pitanje je onda kako moze biti skuplja? Odgovor su naravno tajkuni i politicari koji ih stite i kojima su usta puna Kosova a preziru sopstvene gradjane. Ima nekoliko jeftinih supermarketa u EU (Aldi, Zielpunkt, etc) i ni za koga od njih nije najavljeno da moze doci u zemlju, nego ovi skuplji samo (Tesco, Spar) medju kojima i ovaj turski (koji opet na osnovu iskustva je skup i nekvalitetan)koji naravno nece biti tolika konkurencija Maxiju. Sve su to teme vredne daljeg istrazivanja novinara u vreme kad imamo obecanu socijalnu vladu koja se ni po cemu ne razlikuje od ranije korumpirane i nezainteresovane za zivot gradjana. Znaci nije resenje samo kupujmo domace, kupci moraju imati izbor, ali da ne budu prevareni zbog toga.

pajser

pre 15 godina

Dobro se neko setio da progovori o ovoj temi. Sve trvrdnje su tacne, a ja bih zamolio neku laboratoriju da uradi studiju uporedjivanja sadrzaja i kvaliteta svih proizvoda koji se uvoze...prvobitno hranu i kozmetiku, uzimajuci uzorke iz nemacke ili italije i ove nase poluproizvode...vrlo jednostavna studija...ciji rezultati ce sokirati neobavestenu srpsku javnost.
Naravno, treba naci nekog pouzdanog da odradi ovo, a ne nekog ko bi se prodao za par hiljada evra...

Popaj

pre 15 godina

Kakav klijent, takav i kvalitet usluge, to je bar staro pravilo. Postanimo "postovani klijenti" pa cemo dobijati bolju robu, kao Cesi recimo.
Ne moze zajedno Topcider, radikali1, radikali2, Ivica Dacic, ruska gubernija, UDBA i Ratko s jedne strane i Lindt cokolade prvog kvaliteta s druge.

radomir

pre 15 godina

Sami smo krivi.Dok je ovaca biće i vune.Onaj ko treba da preduzme nešto po tom pitanju troši vreme na unutrašnje političke protivnike ili lične ambicije

bugzy

pre 15 godina

Dokle god je proizvođaču deklaracija na ambalaži ispravna ne može mu niko ništa. Ali, navešću dva suprotna primera. Imao sam prilike da upoređujem najobičniju Nivea kremu (tamnoplava kutija) kupljenu ovde i istu takvu kupljenu u Nemačkoj. Poređenjem deklaracija se jasno vidi da se u kremi iz Nemačke nalazi jedan sastojak više. Znači razlikuje se ali je to i napisano (doduše sitnim slovima).
Ista situacija je i sa famoznim pričama o drugačijoj Koka-koli zavisno gde je ko bio. Uporedite sadržaj šećera na deklaracijama i videćete o čemu se radi. Koka-kola recimo za Makedoniju je slađa od koka-kole za Srbiju.
Negativan primer je bio u Hrvatskoj pre par godina. Njihovo udruženje za zaštitu potrošača je analiziralo kvalitet hemijskih proizvoda. Kupili su ih u hrvatskim podavnicama, a zatim identične takve proizvode u Beču. Kada su objavili rezultate analiza koji su dokazali da se hemijski sastav Ariela različit u Hrvatskoj i Austriji iako je deklaracija identična, Procter&Gamble ih je tužio. Međutim iznos naknade za rušenje ugleda koji su oni tražili su na kraju morali da plate Udruženju za zaštitu potrošača.

Blazenka

pre 15 godina

I losija i skuplja.
Treba da vidite Persil prasak za ves,kada su mi doneli iz Nemacke,nisam mogla da verujem kada sam videla da ni boja nije ista,a o mirisu necu da govorim.Tako je i sa Arijelom,Loreal kozmetikom ...

Draško

pre 15 godina

Pa to se radi na svim nižerazrednim tržištima, nije Srbija u očima tih multinacionalnih kompanija ništa posebno izdvojena. Postoji jednostavno rešenje: kupujte domaće! Drastično je jevtinije, a i kada nije u svakom slučaju je daleko kvalitetnije. Ovo ostalo, uvozno, nije da bojkotujem ali ne želim da me neko pravi budalom i smatra primitivnim manje vrednim urođenikom, i to za skupe (moje) pare.

Diba

pre 15 godina

Sto se hrane tice Srbija je svakako konkurentna po kvalitetu na svetskom trzistu. Ako uvezena roba je stvarno losija nego na Evropskom trzistu onda treba da kupujemo vise od domacih stvari. Ja licno mnogo vise kupujem srpsku hranu od uvozne.

Sanja

pre 15 godina

bas sad citam sve ove komentare i moram da primetim da ja nikad nisam primetila razliku u kvalitetu.Ja inace zivim u Norveskoj i kad dodjem u Bg kupim iste uloske ili farbu za kosu ili kozmetiku - i nikad nisam primetila razliku.Cak se desava da u Norveskoj kupim proizvod na kojem je napisano samo na istocno-evorpskim jezicima i na engleskom. Mozda se malo radi o tome da vecina ljudi ocekuje da je na zapadu sve jako dobro pa kad to onda dobije tu u Srbiji, onda sledi zakljucak da su ocekivanja prevelika i da sve nije bas tako dobro..a tesko je sebi neke stvari priznati. Ne radi se uopste o nekoj konspiraciji prema Srbiji, to su bas onako, Seseljevsko-radikalne teorije zavere. Gotovo je sa 90-im, dajte malo pozitivnog duha. Kupujmo nase proizvode, nisu oni bas tako gori od zapadnih.

dejan

pre 15 godina

Ja zivim u Nemackoj i ne zelim sada da pravim reklamu za svoju bivsu firmoovde, ali sam radio u fabrici koja proizvodi tehnicku robu. I mogu reci da smo 100% slali robu istog kvaliteta u celi svet.
Naravno bilo je robe u raznim klasama i tu je bila razlika u ceni.
Proizvod A je imao istu kvalitetu u Nemackoj, Srbiji i Senegalu, kao i C samo sto je A bio znatno skuplji od C u svim drzavama!!!
I SVI nasi proizvodi su jefitniji u Srbiji nego Nemackoj! Znam o cemu pricam jer sam radio na izvozu.
Ali mi nismo imali uvoznika u Srbiji nego smo otvorili nase pretstavnistvo koje uvozi robu iz Nemacke.

Ali ja samo mogu da govorim o firmi za koju sam radio.
A sto se hrane tice, ne znam zasto neko uopste kupuje uvozno u Srbiji? Nemate pojma kako je hrana u Srbiji dobra!!!

potrosac

pre 15 godina

Sve to stoji, ali su mnogi proizvodi (narocito kozmetika) i takvi kakvi su, boljeg kvaliteta od domacih. probala sam Garnier farbe za kosu iz Engleske i iz Srbije-nema tu neke velike razlike. I na pamet mi ne pada da kupim domacu. A sto se cena tice, krivi su monopolisti, ne prozivodjaci. Mi zene iz Srbije nemamo losiju kozu od onih na Zapadu, ali ni bolju od zena iz zemalja u okruzenju. A para imamo onoliko koliko imamo.

P.R

pre 15 godina

Nama je preko potrebno otvaranje trzista, i to u svim dimenzijama. Time bi se razbili monopoli. Ako, na primer, hocu da kupim 2 konzerve kukuruza, 3 konzerve graska, 5 x 200g cokolade i 3 flase vina - prvo cu pogledati cene na sajtu domaceg maloprodajnog lanca, a zatim cu pogledati cene na nekom inostranom e-bay. Posle kalkulacije troskova transporta i ostale logistike (carina mora biti 0), mozda se opredelim za narudzbu iz, npr. Nemacke ili Madjarske (povoljniji odnos cena-kvalitet). Drzava, izmedju ostalih anti-monopolistickih mera, mora da nam omoguci i ovakvo pravo izbora, inace dzaba nam dostupnost ICT!

stranac

pre 15 godina

voce, povrce mlecni proizvodi i meso u srbiji jesu daleko bolji nego na zapadu, ali proizvodi o kojima se govori (roba siroke potrosnje, kozmetika, odeca) su losijeg kvaliteta. 10 puta veca razlika u platama srba i amerikanaca ne smeju da budu kriterijum upravo zato sto su cene svuda iste uprkos nizim platama. a za istu cenu moras dobiti isti kvalitet bez obzira koliku platu imas. bilo bi dobro da neko objavi ako zna kontakte drustava za zastitu potrosaca, posto je to jedino sredstvo obicnog smrtnika da se bori protiv svega ovoga i da se zastiti. sporo, ali dostizno :)

goran

pre 15 godina

prizvodjac je jedno a uvoznik drugo. Mi smo zrtve uvoznika a ne prozvodjaca. Posto delta drzi monopol na uvoz svega u Srbiji treba priupitati njega .Jasno je da se najlakse obogatis kupovinom fals robe. Zatvorenost Srbije takvima samo ide na ruku jer niko ne moze da izadje i proveri sta je pravi kvalitet. A probaj da uvezes nesto mimo delta . Jedan primer su vina, gde Delta ima tapiju na uvoz. Valja Srbima australiska vina koja kupuje za ispod pet dolara a prodaje ih za dvadeset kao eksluzivna. Naucio covek jos kada je poceo sa Nike proizvodima trece klase. Postoji drzavni organ koji kontrolise kvalitet rove ali sta to vredi kad "delta" kontrolise drzavu.

Prvo skoci, pa reci hop!

pre 15 godina

Hocete jednake standarde?
Cetvoroclana porodica sa dvoje dece u SAD zivi prosecno sa 60000 $ godisnje, ako oba roditelja rade i to najobicnije poslove-kasirke u radnjama, razni prodavci, dakle nista specijalno. Ista takva porodica u Srbiji u proseku zivi sa 6,000 $ godisnje. Razlika je 10 puta! Ako hocete isti kvalitet, onda treba isto i da platite. Pitanje je da li mozete?

nepravilna sljiva

pre 15 godina

Zato ja kupujem sve domace, i citam sta pise na ambalazi, ne hranim se zdravo ali se hranim kvalitetno i jos podrzavam nasu privredu. Takodje ne kupujem slovenacke krastavcice,parike itd.
Ovo je nesto cega bi svi trebali da se pridrzavaju posebno u ovim teskim okolnostima po nas. Stvarno nista ne kosta a mnogo vredi. Inace kada putujem u Madjarsku ili Rumuniju redovno nosim nase proizvode i delim prijateljima,cak su poceli i da narucuju.
Malo sam obisao Evropu i moram da priznam da je nasa hrana naj ukusnija i posle tri godine provedene u jednoj EU drzavi bukvalno sam poceo da sanjam hranu, smrsao sam 10 kg za 2 meseca.
Bas volim da jedem i gurman sam, ali posle ovog perioda provedenog napolju stvarno ne mogu da izdvojim njihov proizvod koji mi nedostaje ovde i koji ima tako dobar ukus da pozelim da se vratim samo da bih jeo taj proizvod.
Kupio sam na Malti jednom zamrznute batake 40% prekriveni perijem ! ponekad se stvarno zapitam o kakvim standardima EU govori.

domacin

pre 15 godina

Zato ja uvek kupujem domacu hranu! Pogledajte samo sta je sastav svih onih sokova koji se uvoze - cista hemija...
KUPUJMO DOMACE - OBNOBIMO SRBIJU!!!

Popaj

pre 15 godina

Kakav klijent, takav i kvalitet usluge, to je bar staro pravilo. Postanimo "postovani klijenti" pa cemo dobijati bolju robu, kao Cesi recimo.
Ne moze zajedno Topcider, radikali1, radikali2, Ivica Dacic, ruska gubernija, UDBA i Ratko s jedne strane i Lindt cokolade prvog kvaliteta s druge.

potrosac

pre 15 godina

Sve to stoji, ali su mnogi proizvodi (narocito kozmetika) i takvi kakvi su, boljeg kvaliteta od domacih. probala sam Garnier farbe za kosu iz Engleske i iz Srbije-nema tu neke velike razlike. I na pamet mi ne pada da kupim domacu. A sto se cena tice, krivi su monopolisti, ne prozivodjaci. Mi zene iz Srbije nemamo losiju kozu od onih na Zapadu, ali ni bolju od zena iz zemalja u okruzenju. A para imamo onoliko koliko imamo.

Sanja

pre 15 godina

bas sad citam sve ove komentare i moram da primetim da ja nikad nisam primetila razliku u kvalitetu.Ja inace zivim u Norveskoj i kad dodjem u Bg kupim iste uloske ili farbu za kosu ili kozmetiku - i nikad nisam primetila razliku.Cak se desava da u Norveskoj kupim proizvod na kojem je napisano samo na istocno-evorpskim jezicima i na engleskom. Mozda se malo radi o tome da vecina ljudi ocekuje da je na zapadu sve jako dobro pa kad to onda dobije tu u Srbiji, onda sledi zakljucak da su ocekivanja prevelika i da sve nije bas tako dobro..a tesko je sebi neke stvari priznati. Ne radi se uopste o nekoj konspiraciji prema Srbiji, to su bas onako, Seseljevsko-radikalne teorije zavere. Gotovo je sa 90-im, dajte malo pozitivnog duha. Kupujmo nase proizvode, nisu oni bas tako gori od zapadnih.

Draško

pre 15 godina

Pa to se radi na svim nižerazrednim tržištima, nije Srbija u očima tih multinacionalnih kompanija ništa posebno izdvojena. Postoji jednostavno rešenje: kupujte domaće! Drastično je jevtinije, a i kada nije u svakom slučaju je daleko kvalitetnije. Ovo ostalo, uvozno, nije da bojkotujem ali ne želim da me neko pravi budalom i smatra primitivnim manje vrednim urođenikom, i to za skupe (moje) pare.

Blazenka

pre 15 godina

I losija i skuplja.
Treba da vidite Persil prasak za ves,kada su mi doneli iz Nemacke,nisam mogla da verujem kada sam videla da ni boja nije ista,a o mirisu necu da govorim.Tako je i sa Arijelom,Loreal kozmetikom ...

Ivan

pre 15 godina

Što su dobri ovi iz EU. Inače nekad sam radio u fabrici gde smo isti proizvod slali u Srbiju i Italiju, Nemačku. Naravno kvalitet surovina i konačni poluproizvod koji je išao u fabriku u Srbiju bio je mnogo lošijeg kvaliteta nego onaj za Italiju. Kako čujem od bivših kolega i dandanas se tako radi.

Vlada

pre 15 godina

Ovo je tacno, stim sto fali jos informacija. Strani proizvodjaci prilagodjavaju kvalitet i cenu nasim uslovima, a domaci EKSKLUZIVNI uvoznici nabijaju marzu, pa imamo evropske cene za "neevropske" proizvode. Jaki uvoznici ne daju da neko drugi udje na trziste sa kvalitetnijom robom i manjim marzama.

Ima tu jos da se kopa

pre 15 godina

I ja mislim da je dobro da je tema otvorena, ali kao sto su neki ovde vec rekli to je samo deo problema. Drugi deo je da je roba isti cene ili cak ponekad skuplja nego u zemljama EU. Govorim iz iskustva, jer sam ziveo u Austriji, Nemackoj a sada u Britaniji. Pitanje je onda kako moze biti skuplja? Odgovor su naravno tajkuni i politicari koji ih stite i kojima su usta puna Kosova a preziru sopstvene gradjane. Ima nekoliko jeftinih supermarketa u EU (Aldi, Zielpunkt, etc) i ni za koga od njih nije najavljeno da moze doci u zemlju, nego ovi skuplji samo (Tesco, Spar) medju kojima i ovaj turski (koji opet na osnovu iskustva je skup i nekvalitetan)koji naravno nece biti tolika konkurencija Maxiju. Sve su to teme vredne daljeg istrazivanja novinara u vreme kad imamo obecanu socijalnu vladu koja se ni po cemu ne razlikuje od ranije korumpirane i nezainteresovane za zivot gradjana. Znaci nije resenje samo kupujmo domace, kupci moraju imati izbor, ali da ne budu prevareni zbog toga.

Diba

pre 15 godina

Sto se hrane tice Srbija je svakako konkurentna po kvalitetu na svetskom trzistu. Ako uvezena roba je stvarno losija nego na Evropskom trzistu onda treba da kupujemo vise od domacih stvari. Ja licno mnogo vise kupujem srpsku hranu od uvozne.

pactko

pre 15 godina

konačno da se priča o ovom problemu! Naše tržište je preplavljeno znatno lošijim proizvodima sa samo malo nižim cenama od kvalitetnijih koji se mogu kupiti u inostranstvu. Naravno to nije nikakva novost da ova država ne daje ni 5% do svojih građana, ali mi bi trebali da dajemo do sebe! Treba da se organizujemo u moćna društva za zaštitu potrošača, koja će biti u stanju da organizuju akcije BOJKOTA skupocene škart-robe. To će biti kao vreli šamar na lice svih ovih koji se bogate na našoj nevolji!

Besna Dea

pre 15 godina

Ma dajte! Ovo je istina. Koristila sam pre mnogo godina Avon. Sada ovde stiže ista firma za naše tržište, očajnog kvaliteta i visokih cena. Kao da naše žene imaju svinjsku kožu... Prijateljica je došla iz Engleske, zatrebala joj je krema jedne zaista poznate firme, ovde je koštala preko 8ooo din. Iznervirala se jer u Engleskoj košta skoro upola, ipak je gunđajući kupila, da bi je sutradan vratila besna jer to uopšte ni prineti nije ista krema. Srećom vratili su joj novac. Bar nešto. Kada se vratila u Englesku poslala mi je tu kremu poštom, jer sam ja bila sumnjičava. I stvarno... Primera ima mnogo, a sigurno vam je neko došao iz inostranstva, tako vam ova priča nije nepoznata. Priča da kompanije moraju da snize kvalitet zbog cene, je više nego uvredljiva. Prvo sniziti kvalitet je uvreda sama po sebi, a drugo cena je većini slučajeva viša nego u zemlji porekla. A gospodinu koji kao predstavlja potrošače i za koga mnogi kažu da je marioneta vladajuće administracije, poručujem da bar napravi sajt udruženja, da bi prvid da nešto radi bio manje očigledan

radomir

pre 15 godina

Sami smo krivi.Dok je ovaca biće i vune.Onaj ko treba da preduzme nešto po tom pitanju troši vreme na unutrašnje političke protivnike ili lične ambicije

Potrosac sa iskustvom

pre 15 godina

To je tacno. Od farbi za kosu do cokolada i deterdzenata. O tome treba voditi racuna kad se kupuje roba i kad se uvozi.

pajser

pre 15 godina

Dobro se neko setio da progovori o ovoj temi. Sve trvrdnje su tacne, a ja bih zamolio neku laboratoriju da uradi studiju uporedjivanja sadrzaja i kvaliteta svih proizvoda koji se uvoze...prvobitno hranu i kozmetiku, uzimajuci uzorke iz nemacke ili italije i ove nase poluproizvode...vrlo jednostavna studija...ciji rezultati ce sokirati neobavestenu srpsku javnost.
Naravno, treba naci nekog pouzdanog da odradi ovo, a ne nekog ko bi se prodao za par hiljada evra...

Posmatrac

pre 15 godina

Zato treba vise da pravimo sami a manje uvozimo. Sigurno 80 % kojekave uvezene robe moze i kod nas da se pravi i da bude kvalitetnije a o napretku privrede i da ne govorimo. Umesto sto ulazu pare samo u prodajne objekte nasi tajkuni bi trebali bolje da ulazu u domacu proizvodnju. Da je prodaju imaju gde a mozda bi se i izvozilo ako je kvalitetno i atraktivno upakovano.

Marko

pre 15 godina

Dobro je da je tema 'otvorena'. Ajde sad da idemo dalje konkretno. Koji su to proizvodjaci? Ili, bar, koji su otisli najdalje sa ovom praksom? Sta mozemo da uradimo po tom pitanju? Ne bi bilo lose da se objavi kakav sajt sa vise podataka o ovom degradirajucem problemu.

zoran

pre 15 godina

O ovome sam pricao ljudima jos pre 5, 6 godina. U Srbiji su laptopvi drugaciji, televizori plazma su drugacijeg kvaliteta a kamoli hrana, kozmetika i slicno. I to svako ko ima malo mozga i koje ziveo u vise zapadnih zemalja zna. Druga stvar je oko cena. potpuna je laz da suc cene iste ko na zapadu. Cene te krs robe koja se uvozi je u proseku skuplja u Srbiji za 30% nego naprimer u Nemackoj. A oko duplo je skuplja nego na primer u USA. Govorim o hrani, kozmetici, garderobi. A sta je pravi uzrok ovome, pravi problem, na koji sam isto ukazivao kako svim medijima tako i ljudima koje znam. Probajte da uvezete nesto. Drzava ce vam stopirati. A zasto? verovatno da biz zastitila svoje velike igrace koji se enormno bogate. U Srbiji je monopol u 90% slucajajeva na snazi, a mozda i 95% sve robe siroke namene. Pokusao sam jednom da krenem sa uvozom iz USA garderobe koja je bila i tri puta jeftinija u to vreme nego ovde. U prici sa spediterom objasnjeno mi je da ne mogu uvoziti marke koje naprimer uvozi DELTA i drugi "jaki" igraci. Jos bi to sto bi uvozio bilo kvalitetnije nego slicni proizvodi ovde. Desice se da vam robu proglase za falsifikat carinici, uz savete "strucnjaka" od nekih kvazi generalnih zastupnika. Onda roba vam moze stajati po 3 meseca, carinici su svi odreda korupmirani. Da ne pisem dalje, primera je milion. I tako ce biti dok god Srbiju drze izolovanu tajkuni u drustvu sa politicarima.

P.R

pre 15 godina

Nama je preko potrebno otvaranje trzista, i to u svim dimenzijama. Time bi se razbili monopoli. Ako, na primer, hocu da kupim 2 konzerve kukuruza, 3 konzerve graska, 5 x 200g cokolade i 3 flase vina - prvo cu pogledati cene na sajtu domaceg maloprodajnog lanca, a zatim cu pogledati cene na nekom inostranom e-bay. Posle kalkulacije troskova transporta i ostale logistike (carina mora biti 0), mozda se opredelim za narudzbu iz, npr. Nemacke ili Madjarske (povoljniji odnos cena-kvalitet). Drzava, izmedju ostalih anti-monopolistickih mera, mora da nam omoguci i ovakvo pravo izbora, inace dzaba nam dostupnost ICT!

bugzy

pre 15 godina

Dokle god je proizvođaču deklaracija na ambalaži ispravna ne može mu niko ništa. Ali, navešću dva suprotna primera. Imao sam prilike da upoređujem najobičniju Nivea kremu (tamnoplava kutija) kupljenu ovde i istu takvu kupljenu u Nemačkoj. Poređenjem deklaracija se jasno vidi da se u kremi iz Nemačke nalazi jedan sastojak više. Znači razlikuje se ali je to i napisano (doduše sitnim slovima).
Ista situacija je i sa famoznim pričama o drugačijoj Koka-koli zavisno gde je ko bio. Uporedite sadržaj šećera na deklaracijama i videćete o čemu se radi. Koka-kola recimo za Makedoniju je slađa od koka-kole za Srbiju.
Negativan primer je bio u Hrvatskoj pre par godina. Njihovo udruženje za zaštitu potrošača je analiziralo kvalitet hemijskih proizvoda. Kupili su ih u hrvatskim podavnicama, a zatim identične takve proizvode u Beču. Kada su objavili rezultate analiza koji su dokazali da se hemijski sastav Ariela različit u Hrvatskoj i Austriji iako je deklaracija identična, Procter&Gamble ih je tužio. Međutim iznos naknade za rušenje ugleda koji su oni tražili su na kraju morali da plate Udruženju za zaštitu potrošača.

dejan

pre 15 godina

Ja zivim u Nemackoj i ne zelim sada da pravim reklamu za svoju bivsu firmoovde, ali sam radio u fabrici koja proizvodi tehnicku robu. I mogu reci da smo 100% slali robu istog kvaliteta u celi svet.
Naravno bilo je robe u raznim klasama i tu je bila razlika u ceni.
Proizvod A je imao istu kvalitetu u Nemackoj, Srbiji i Senegalu, kao i C samo sto je A bio znatno skuplji od C u svim drzavama!!!
I SVI nasi proizvodi su jefitniji u Srbiji nego Nemackoj! Znam o cemu pricam jer sam radio na izvozu.
Ali mi nismo imali uvoznika u Srbiji nego smo otvorili nase pretstavnistvo koje uvozi robu iz Nemacke.

Ali ja samo mogu da govorim o firmi za koju sam radio.
A sto se hrane tice, ne znam zasto neko uopste kupuje uvozno u Srbiji? Nemate pojma kako je hrana u Srbiji dobra!!!

stranac

pre 15 godina

voce, povrce mlecni proizvodi i meso u srbiji jesu daleko bolji nego na zapadu, ali proizvodi o kojima se govori (roba siroke potrosnje, kozmetika, odeca) su losijeg kvaliteta. 10 puta veca razlika u platama srba i amerikanaca ne smeju da budu kriterijum upravo zato sto su cene svuda iste uprkos nizim platama. a za istu cenu moras dobiti isti kvalitet bez obzira koliku platu imas. bilo bi dobro da neko objavi ako zna kontakte drustava za zastitu potrosaca, posto je to jedino sredstvo obicnog smrtnika da se bori protiv svega ovoga i da se zastiti. sporo, ali dostizno :)

goran

pre 15 godina

prizvodjac je jedno a uvoznik drugo. Mi smo zrtve uvoznika a ne prozvodjaca. Posto delta drzi monopol na uvoz svega u Srbiji treba priupitati njega .Jasno je da se najlakse obogatis kupovinom fals robe. Zatvorenost Srbije takvima samo ide na ruku jer niko ne moze da izadje i proveri sta je pravi kvalitet. A probaj da uvezes nesto mimo delta . Jedan primer su vina, gde Delta ima tapiju na uvoz. Valja Srbima australiska vina koja kupuje za ispod pet dolara a prodaje ih za dvadeset kao eksluzivna. Naucio covek jos kada je poceo sa Nike proizvodima trece klase. Postoji drzavni organ koji kontrolise kvalitet rove ali sta to vredi kad "delta" kontrolise drzavu.