Student Mekejn pobedio kolegu Obamu

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu studenti su održali simulaciju debate kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2008.

03:44

Default images

Dok u Sjedinjenim Američkim Državama, prema poslednjima anketama, Barak Obama ima prednost od šest odsto u odnosu na protivkandidata Džona Mekejna, u Srbiji bi ova prednost za demokratu, po svemu sudeći, bila mnogo veća.

Na Fakultetu političkih nauka studenti su održali simulaciju predsedničke debate i, iako je u njoj pobedu odnela republikanska struja, anketa B92 pokazuje da su svi u sali ostali demokrate.

Izbori za 44. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, za svet van Amerike - najuzbudljiviji su do sada.

U Francuskoj se prave hamburgeri nazvani po dvojici kandidata, Barak Obama je u Nemačkoj govorio pred više od 200.000 ljudi, a u Beogradu studenti simuliraju debatu Obame i Mekejna u punom amfiteatru.

Za jednim stolom mogli su se videti “Barak Obama”, “Džozef Bajden”, “Džon Mekejn” i “Sara Pejlin”.

“Senator Bajden i ja nudimo promene, nudimo promene zbog kojih će naša deca govoriti o nama kao o još jednoj generaciji Amerikanaca koja je radila vredno kada je bilo najteže, koja se izvukla iz još jedne krize, kao što su se izvlačili naši dedovi i očevi u prošlosti”, obratio se student “Barak Obama”.

"I govoriće o nama koji ćemo omogućiti da i 21. vek bude vek SAD. Stoga - glasajte za promene! Hvala vam i Bog vas blagoslovio", rekao je on.

“Zbog toga vas molim, građani Amerike, zbog vas samih, zbog domovine, danas rešavajmo probleme koji su nas snašli i danas se suočavajmo sa izazovima koji su pred nama”, reči su studenta “Džona Mekejna”.

"Izazovi jesu veliki, ali što pre krenemo da ih rešavamo, pre ćemo doći do onog stanja od pre nekoliko godina. Zapamtite: domovina pre svega", rekao je drugi student. Debata je u pojedinim momentima postajala i poprilično prljava, kao što to zna da postane i u stvarnosti.

“Kada dođemo do spoljne politike, jasno dolazi do izražaja neiskustvo senatora Obame. On kao da nije svestan da je rat došao u Ameriku, da taj rat Amerika nije htela”, rekao je “Mekejn”.

"11. septembar se desio u Americi ne zato što je Amerika htela, nego zato što je neko drugi tu došao. Izgleda da je senator Barak Obama rat gledao samo na televiziji", rekao je "Mekejn".

Iako je amfitetar bio pun Obaminih pristalica, pobedu je, prema oceni žirija i publike, odneo republikanski tim.

Međutim, i pored toga što su očigledno pokazali da cene predstavu, retoriku, pa čak i argumente svojih kolega koji su zastupali Mekejnovu politiku, iz amfiteatra svi su izašli kao što su u njega i kročili - kao fanovi Baraka Obame.

Inače, prema podacima o glasanju putem Interneta, 82 odsto tih glasača iz Srbije navija za Obamu, dok je 18 odsto za Mekejna. U svetu, Džon Mekejn ima prednost u svega sedam država, i to na Kubi, u Makedoniji, Iraku, Alžiru, Sudanu, Kongu i Namibiji.

Ko će zaista postati predsednik Amerike saznaće se posle izbora 4. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: