Program za zapošljavanje Roma

Pod pokroviteljstvom Ministarastva omladine i sporta, u Šapcu i Obrenovcu pokrenut projekat “Stručno osposobljavanje mladih Roma i Romkinja bez kvalifikacija“.

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2008.

01:30

Default images

Tromesečna obuka za deficitarna zanimanja organizovana je za 80 pripadnika romske nacionalne manjine sa ciljem podsticanja zapošljavanja.

Prema podacima Nacionalnog saveta Roma, procenat zaposlenosti ove manjinske zajednice u Šapcu je 0,02 odsto , a rešavanje egzistencijalnih pitanja rešavaju otežavaju nedovoljne kvalifikacije i predrasude.

“Kada prosimo oni kažu idi radi, kada dođemo da radimo oni nam ne daju posao zato što smo crni, zato što smo Romi“, kaže Šapčanka Sanela Pavlović.

Šesnaestogodišnji Milan Nikolić pokupava da preko projekta “Stručno osposobljavanje mladih Roma i Romkinja bez kvalifikacija“, savlada autoelektričarski zanat.

“Nisam nigde radio. Vidim ovde šansu da učim, da bih mogao da odem preko“, kaže Milan.

Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta , a sprovode ga Centar za naprednu edukaciju i Nacionalni savet Roma.

Važnu ulogu u realizaciji imaju i poslodavci kod kojih se obavlja praktični deo dokvalifikacije.

“Najbitnije je da on nauči zanat i da od njega sutra bude čovek, da nauči da živi od svog rada“, smatra Milan Pavlović, vlasnik SZR “Ljubin“. Tromesečna obuka organizovana je za 80 Roma sa područja Šapca i Obrenovca.

Sofka Vasiljević iz Nacionalnog saveta Roma u ovom projektu vidi šansu za rušenje predraasuda o Romima.

“Mi se borimo da ta diskiriminacija prema Romima, da je brišemo i da im dokazujemo upravo na ovaj način da mi možemo da odgovorimo svakom zadatku ako nam se da šansa“, kaže Vasiljevićeva.

Krajni cilj projekta je zapošljavanje Roma i prema rečima Zorana Vukićevića, direktora Centra za naprednu edukaciju , efekti bi trebalo da uskoro budu vidljivi.

“Želimo da barem 50 odsto onih koji trenutno obavljaju praksu u radionicama, odnosno u organizacijama, ostanu tu da rade i budu stalno zaposleni“, očekuje Vukićević.

Prema poslednjem popisu, u Šapcu je registrovan 1.001 pripadnik romske nacionalnosti, ali se procenjuje da ih je 10 puta više.

Od početka godine, samo njih troje dobilo je posao i to kod poslodavaca koji su za zapošljavanje Roma od države dobili po 120.000 dinara bespovratnih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: