Zrenjanin: Fabrika sportskih aviona

Austrijska kompanija "Vizium er" izgradiće u Zrenjaninu pogon za proizvodnju sportskih aviona, vredan 30 miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2008.

16:13

Default images

Pogon će se nalaziti u industrijskoj zoni Ečka, u blizini istoimenog aerodoroma. Vizium Air će u narednih godinu i po dana u Zrenjaninu otvoriti dva proizvodna pogona, pilotsku akademiju i servisni centar u kojima će se zaposliti visse od 400 ljudi. Najpre će biti izgrađeni pogoni za servisiranje i izradu manjih delova, dok će se kasnije proizvoditi kompletne letelice.

"Naš cilj je da napravimo tehniccki servis za odrzzavanje letelica, da napravimo taksi avijaciju i da krenemo u regionalnu avijaciju. Planovi su zaista opsežni", kaže Stevan Popov.



Vizium er je generalni zastupnik kompanije Dajmond erkraft iz austrijskog Viner-nojštata, najvećeg proizvođača sportskih letelica u Evropi. Ta kompanija je najpre nameravala da posao započne u Novom Sadu, ali sa prethodnom gradskom vlašću nije postigla dogovor.

"U Novom Sadu se nismo dogovorili, možda nismo ni bili sa pravim ljudima. Zato smo moj partner Elvir Šehić i ja odlučili da pošaljemo mejl u Zrenjanin, gradonačelnik nam je odmah odgovorio i u roku od mesec dana smo potpisali ugovor", kaže Slađana Rajzinger, vlasnica kompanije.

Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević kaže da je preko 30 stranih kompanija do sada sa Zrenjaninom potpisalo investitorske ugovore vredne više od 300 miliona evra. Prema njegovim rečima, aerodrom Ečka je jedan od najvažnijih resursa koje taj grad ima.

"Srbija je potpisala ugovor o slobodnom nebu i uskoro ćemo ovde imati i lou-kost kompanije i kargo saobraćaj. Imamo dobre saobraćajnice prema Beogradu, Novom Sadu i Temišvaru, sada se gradi i put od rumunske granice do autoputa Beograd-Zagreb i taj aerodrom će u mnogome da doprinese razvoju ovog područja, kaže Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina.

Knežević očekuje da će dolaskom austrijske avio kompanije započeti druga faza industrijskog razvoja tog grada, u kojoj će se poslovi prvenstveno sklapati sa investitorima iz oblasti visokih tehnologija i usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: