Sreda, 10.09.2008.

01:01

Kriza u SRS: Čekajući Vučića

Organi SRS pokrenuli disciplinski postupak protiv članova "Napred, Srbijo", Nikolić očekuje da ga isključe, Vučić još rezervisan.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović kao razloge za pokretanje disciplinskog postupka protiv članova koji su oformili poslaničku grupu "Napred, Srbijo" navodi učešće u "aktivnostima i zastupanje stavova suprotnim politici i ugledu stranke". Nikoliću se zamera i neovlašćeno iznošenje dokumenata stranke iz arhive, konkretno - blanko ostavke poslanika.

Na početku sinoćnjeg sastanka predsedničkog kolegijuma, koji broji 15 članova, a kome nisu prisustvovali Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Božidar Delić i još jedan član čije ime nije saopšteno, sa predsednikom radikala Vojislavom Šešeljem dogovoreno je da sednica Centalne otadžbinske uprave bude u petak, dok će sednica Izvršnog odbora biti zakazana kasnije.

"Mi postupamo isključivo onako kako možemo po statutu; kada budemo završili ovaj disciplinski postupak, kada oni ne budu članovi SRS, mi ćemo na osnovu Ustava, koji garantuje stranci koja je bila na izborima mandate koje je dobila, tražiti da im se oduzmu mandati", rekao je Todorović.

Odgovarajući na Nikolićev zahtev za zakazivanjem kongresa stranke, Todorović je rekao da bivši zamenik predsednika radikala ne poznaje statut stranke i da situacija, po statutu, ne zahteva sazivanje kongresa. Stav generalnog sekretara Aleksandra Vučića još uvek nije poznat. Todorović je novinarima sinoć rekao da Vučić nije prisustvovao kolegijumu jer je na putu, kao i da sa njim nije razgovarao.

"Ne bavim se prognozama i ne mogu da budem siguran šta ko misli; mislim da bi bilo najprirodnije i siguran sam da ćemo imati prilike da ga čujemo", rekao je Todorović.

Dragan Todorović je rekao da aktuelna dešavanja nisu prvi potresi u stranci i da će SRS i to prevazići. Nakon što je poslanik Dobrislav Prelić, koji se priključio poslaničkoj grupi Tomislava Nikolića, pa izjavio da je uvideo da je pogrešio, vratio mandat radikalima, Todorović kaže da očekuje da to uradi još članova poslaničkog kluba "Napred, Srbijo".

Predsednik novosadskog odbora Srpske radikalne stranke Igor Mirović kaže da kriza potresa SRS više od godinu dana, kao i da su narušeni međuljudski odnosi.

"Poziv dobio i Nikolić"

Glavna tema Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke biće pokretanje disciplinskog postupka protiv Tomislava Nikolića i poslanika koji su prešli u njegov klub "Napred Srbijo“.

Potpredsednica SRS-a Gordana Pop-Lazić navela je da su poziv za tu sednicu dobili svi članovi tog tela, uključujući i Tomislava Nikolića.

"Svi će oni imati mogućnost, naravno, da govore na toj sednici, a nakon toga će se iskristalisati i stav i odluka, naravno glasanjem, većina će odlučiti, šta i kako dalje", rekla je Gordana Pop-Lazić.

Pop-Lazićeva kaže da su oni su još uvek članovi uprave, "dok Centralna uprava po statutu ne odluči drugačije".

Na konferenciji za novinare, radikali su Lidiju Vukićević predstavili kao žrtvu pritisaka poslanika iz kluba Tomislava Nikolića.

Ona je javnosti saopštila da se već danima njoj upućuju pozivi da pređe na stranu Nikolića.

"Gospodin Božidar Delić, naš general koji me je pred, ili za vreme, ja sad ne znam kada su oni formirali taj poslanički klub u Skupštini, devet puta zvao telefonom i ljutito mi rekao ti se ne javljaš na mobilni telefon. Ja sam rekla ne znam, a tada još uvek nisam znala o čemu se radi. Nisam se javljala na mobilni telefon, zato što sam ga zaista tog dana zaboravila kod kuće, ali hoću da kažem da se sve ovo nije dogodilo tog dana, sve je ovo pripremano", rekla je Vukićevićeva.

Ipak, pitanje kojoj će se struji priključiti generalni sekretar radikala Aleksanadar Vučić - za sada je bez odgovora.

Jasno je da pozovi stižu i sa jedne i sa druge strane. Sam Vučić samo je kratko izjavio Tanjugu da o odluci da li će ostati u SRS-u ili će se pridružiti Tomislavu Nikoliću još nije obavestio javnost. Da od Vučića mnogo zavisi, smatra i direktor Stratedžik marketinga Srđana Bogosavljević.

"Aleksandar Vučić je, u toj političkoj mapi, treća najvažnija karika Srpske radikalne stranke, uz Šešelja i Tomu Nikolića. Pitanje je kom će se on 'carstvu prikloniti' i da li će se uopšte nekome prikloniti je nešto što se ne vidi iz javnog mnjenja, ali je izvesno da ako bi se pojavila i treća opcija, da bi to za radikalnu stranku bio veoma, veoma težak udarac", smatra Bogosavljević.

Govoreći o ideji Nikolića da osnuje političku partiju, Srđan Bogosavljević navodi da bi, u tom slučaju, on mogao da računa pre svega na glasače Srpske radikalne stranke.

Nikolić: Ja sam stvarao ideologiju i program

Bivši zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić odbacio je kao neosnovane razloge zbog kojih je Predsednički kolegijum SRS najavio pokretanje disciplinskog postupka protiv njega.
Tomislav Nikoliæ (Beta, arhiv)
On je rekao da tom odlukom nije iznenađen i da očekuje da na Centralnoj otadžbinskoj upravi u petak bude isključen iz stranke.

Nikolić je izjavio da je Predsednički kolegijum, donoseći takvu odluku, "ispunio nalog iz Haga" da se u stranci ne otvara nikakav proces koji bi omogućio članovima da se opredeljuju.

On je rekao da je smešno da ga optužuju da je izneverio ideologiju i program stranke. "Ja sam stvarao tu ideologiju i taj program", naveo je Nikolić.

"Poslednji put smo poslušali Šešeljev nalog"

Poslanici kluba "Napred, Srbijo" nisu glasali za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog principijelnog stava Tomislava Nikolića da "poslednji put posluša nalog predsednika radikala Vojislava Šešelja", izjavio je član tog kluba Mileta Poskurica. Poskurica je za Televiziju Kragujevac kazao da je Šešelj u julu znao za amandman koji su radikali podneli na SSP i prihvatio ga, ali da je nakon toga iz Haga stigla poruka "to ne može".

Prema njegovim rečima, Nikolić je na Predsedničkom kolegijumu stranke bio preglasan i dobio je nalog da se ne glasa za SSP uz obrazloženje da su se promenile političke okolnosti - zbog hapšenja Radovana Karadžića i nametanja branioca Šešelju.

"Nikolić se sa tim saglasio na Izvršnom odboru stranke, pa smo danas imali takvo glasanje u Skupštini", rekao je Poskurica.

On je naveo da se Nikolićevoj struji priključilo manje poslanika jer se na njih "vrši pritisak u SRS" i dodao da su poslanici bili pozivani da potpišu ugovor sa SRS prema kome će ako "izađu" iz kluba biti lišeni poslaničkog mandata zbog čega su se mnogi povukli.

Poskurica smatra da postoje različiti mehanizmi ucene što pokazuje nedemokratsku stranu stranke.

"Aleksandar Vučić se još nije opredelio na koju će stranu jer je to, naravno, težak trenutak za mladog političara koji sebe treba da nađe u jednoj racionalnoj odluci", rekao je on.

Kako je kazao, sigurno je da će se podela u SRS preneti na celu Srbiju i da će se pokazati da Nikolić ima podršku kao čovek koji je pokušao sve da spase stranku.

"Treba verovati i pomoći čoveku sa preko dva miliona glasova da se suprotstavi oligarhijskim uticajima i kombinatorikama političara sa skromnim biografijama u stranci", rekao je Poskurica.

Dodao je da će Nikolić u petak otići na sastanak Centralne otadžbinske uprave, ali je naveo da misli da će on biti sprečen da prisustvuje sednici.

Poslanik novog kluba u Skupštini Srbije je najavio formiranja nove stranke u slučaju da Nikolić bude isključen iz partije.

"Bićemo primorani da se organizujemo u novu političku partiju koja bi nosila ovo ili drugačije ime sa radikalskim predznakom", izjavio je Poskurica.

Ko kontroliše opštinske odbore i finansije

Ukoliko Centralna otadžbinska uprava SRS donese odluku o isključenju Tomislava Nikolića iz stranke, to će njega i njegove sledbenike voditi ka formiranju nove političke partije, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović u Poligrafu B92.

On je rekao da će budući ishod sukoba unutar SRS zavisiti od toga ko drži kontrolu nad lokalnim odborima i delegatima koji čine većinu u Centralnom otadzbinskom odboru i od toga ko drži kontrolu nad finansiranjem stranke.

"Ne bih sasvim isključio mogućnost da u ovom sukobu unutar stranke Nikolić izađe kao pobednik jer ima mnogo ljudi koji smatraju da su njegove pozicije jače i perspektivnije, jer su protiv njega oni koji nemaju takvu političku jačinu", naveo je Pavlović.

On je kazao da je, ostavkom Tomislava Nikolića na mesto zamenika predsednika stranke, SRS zadesila vrsta političkog zemljotresa, kao i da će se efekti ostavke odraziti na unutrašnje odnose u SRS, ali će imati i ozbiljne efekte na međunarodnu i političku scenu Srbije.

Pavlović je dodao da je Nikolić pokušavao da stranku pomeri od ekstremno nacionalne desne orijentacije ka jednoj vrsti desnog konzervativnog centra, koji zadržava mogućnost dijaloga sa svim političkim akterima u Srbiji i u svetu.

Prema njegovoj oceni, Nikolić je načinom na koji je vodio stranku, od odlaska predsednika stranke Vojislava Šešelja u Hag, dokazao da može dobiti podršku u značajnom delu biračkog tela u Srbiji.

Radikali sa Kosova za Šešelja

Članovi Srpske radikalne stranke sa Kosova i Metohije podržavaju program i statut stranke i njenog predsednika Vojislava Šešelja, izjavio je predsednik kosovskometohijskih radikala Ljubomir Kragović. Povodom podele unutar SRS, Kragović je rekao da radikali sa Kosova i Metohije neće stati na stranu bivšeg zamenika predsednika stranke Tomislava Nikolića niti potpredsednika SRS Dragana Todorovića.

"Nijedan srpski radikal sa Kosova i Metohije ne želi deobe niti razdor, nego želi da jača jedinstvo SRS", rekao je Kragović.

Takođe, leskovački Okružni i Opštinski odbori Srspke radiklne stranke jednoglasno su podržali politiku radikala i predsednika Vojislava Šešelja, jer žele da ostanu verni programu i statutu radikala, potvrdio je za B92 predsednik Orkužnog odbora Goran Cvetanović.

"Očigledno da je akcija razbijanja Srpske radikalne stranke unapred planirana i zato bezrezervno podržavamo stranku i predsednika Vojislava Šešelja. Ubeđeni smo da će SRS iz ove situacije izći mnogo jača i organizovanija", kazao je Cvetanović, koji je i gradonačelnik Leskovca.

Izjava Cvetanović je i prvo javno oglašavanje predstavnika leskovačkih radikala, koji su u poslednja tri dana bili zatvoreni za medije.

Kikinda: Prijave protiv nasilnika

Policijska uprava u Kikindi saopštila je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Željka Z. (1962), Jovana M. (1963) i Milorada P. (1966), svi iz tog grada, jer su oko 11 časova narušavali javni red i mir tučom u prostorijama Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kikindi.

Protiv Željka Z. i Jovana M. biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učestvovanja u tuči, a protiv Milorada P. biće podnet zahtev za pokretanja prekršajnog postupka zbog nasilja nad drugom osobom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: