Đilas obećao pomoć za Peti park

Gradonačelnik Beograda obećao je građanima koji žive kod Petog parka da će pokrenuti postupke za rešenje tog problema.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2008.

08:48

Default images

Predstavnici građana koji žive u zgradama u blizini Petog parkića na Zvezdari jutros su otišli ispred Skupštine Beograda i zatražili da ih primi gradonačelnik Dragan Đilas. Predstavnici inicijativnog odbora za očuvanje Petog parkića upoznali su Đilasa sa problemom, predali dokumentaciju i obavestili ga o pokušaju investitora da nastavi gradnju uprkos protivljenju građana.

Dragan Đurašinović, predsednik incijativnog odbora za odbranu Petog parkića, izjavio je za B92 da je Đilas upoznat sa problemom i da će u ponedeljak zakazati sastanak sa investitorom na kome će mu ponuditi adekvatnu zamenu za tu lokaciju.

Radnici čačanskog preduzeća "Velimirović Inžinjering" jutros oko četiri časa doneli su materijal za ograđivanje spornog prostora, ali su građani uspeli da ih zaustave. Sukob obezbeđenja gradilišta i građana sprečili su predstavnici MUP-a, pa povređenih nije bilo.

Svojevrsni simbol građanskog otpora urbanističkim planovima, kako nazivaju "rat" za očuvanje Petog parkića, na čijem mestu treba da se gradi objekat i garaža površine oko 5.000 kvadratnih metara, traje oko tri godine, a vode ga više od 3.500 građana, dve mesne zajednice i opština Zvezdara.

Pre osam godina beogradske vlasti su zemljište na kome se nalazi Peti parkić dodelile investitoru "Crnotravcu". Posle dve godine usvojen je i plan koji i građani i opštinske vlasti osporavaju.

"Crnotravac" je 2004. godine dobio dozvolu za izgradnju, ali svaki pokušaj njegovih radnika da započnu gradnju uporni građani su osujetili raznim akcijama.

Predstavnici Inicijativnog odbora ukazivali su na brojne nezakonitosti kako u Regulacionom planu, urbanističkim uslovima, dodeli zemljišta, tako i u odobravanju izvođenja radova, pa sve do seče 34 stabla u parku pre nego što je rešenje opštine Zvezdara o tome postalo pravosnažno.

Iako su do sada podneli desetak krivičnih prijava i tražili izmenu Urbanističkog plana tog područja, odgovora na njih nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: